Afwisselende weken

geplaatst in: Africa Mercy | 16

Denk je echt dat dat gaat lukken? We zijn met z’n 10-en hè! Natuurlijk, 4 personen op het klapbankje achterin, 5 in het midden en 1 voorin naast de taxichauffeur. Zo gezegd, zo gedaan…proppen in de taxi, bij elkaar op schoot, raampjes die dichtzitten en in de hele auto maar 1 hendel om ze te openen die ook nog eens niet werkt, zweetdruppels die bij de ander op schoot vallen en dat alles voor omgerekend 2 euro. We zitten echt in Afrika!

Lieve familie, vrienden, collega’s, bekenden en andere lezers, zo begon mijn taxirit naar een markt afgelopen week.

extra aandacht

Maar eigenlijk ben ik van plan wat meer te vertellen over het werk hier. In het begin was het erg wennen aan alle nieuwe formulieren, map indeling, waar en hoeveel handtekeningen je op een dag moet zetten, alles lekker Amerikaans. En bijna iedereen was nieuw, dus lekker druk voor de charge nurse. De charge nurse is de verantwoordelijke verpleegkundige. Via haar loopt het contact met de artsen. Dat was ook erg wennen, een stap terug doen in je verantwoordelijkheid. Eerst overleggen met de charge en zij belt de dokter. Verder helemaal m’n draai gevonden. Een anders werk systeem, maar niet minder leuk. Veel tijd voor een praatje en aandacht voor de patiënten. Het laatste uur van je dagdienst ga je met patiënten die daartoe in staat zijn naar deck 7. Voor de ouderen om een luchtje te scheppen en op te warmen, want voor de Afrikanen is de airco op de afdeling best koud. En de kinderen kunnen lekker spelen met wat speelmateriaal.

ons oogappeltje

Op mijn afdeling is het momenteel rustig. Wij hebben de patiënten voor algemene chirurgie, maar in totaal zijn er 2 weken geen algemene chirurgen aan boord. Dus ook minder patiënten op onze afdeling. We krijgen nu de overflow van orthopedie en max fact. Verder is ons oogappeltje na mijn laatste blog verhuist naar de orthopedie afdeling, maar komt nog vaak bij ons spelen. Vorige week had ik avonddienst en was hij bij ons aan het spelen. Er kwamen een paar vrouwen langs voor de patiënten met nagellak. Hij helemaal enthousiast, zijn nagels zijn gelakt en hij heeft de onze gelakt! Leuk toch? Er zijn inmiddels al heel wat patiënten geweest voor veel verschillende operaties. De gewone ‘liesbreuken’ maar ook de meer complexere operaties. Je ziet hier heel veel. Een man die door een gezwel in zijn gezicht door vrienden aan de kant was gezet, niet door taxi’s meegenomen werd. Hoe dankbaar is deze man…er word naar hem gekeken, met hem gesproken, naar hem gelachen, hij krijgt aandacht, hij mag er zijn! Of een man met neurofibromen. door een collega ook wel de ‘bubbelman’ genoemd. Over zijn hele lichaam bobbels. Tijdens de operatie zijn de grootste verwijderd, die hem hinderde. Bijv. een paar op zijn voet, zodat hij nu weer zijn schoenen aan kan. Een paar van onze patiënten zijn naar het Hope Centre gegaan. Van de week daar een keer een bezoekje gebracht. Leuk om te zien hoe het met de patiënten gaat en dat ze het ook leuk vinden om je te zien.

Omdat het nu best rustig is zijn er soms teveel verpleegkundigen tijdens een dienst. Ik heb daardoor afgelopen zondag vrij gekregen. Ik had niet helemaal een vrije dag want ik was ‘on call’ stel dat er een collega ziek zou zijn moest ik werken. En ik mocht niet van boord voordat ik langs de afdeling was gegaan om te kijken of ze me echt niet nodig hadden. Maar ik ben niet opgeroepen. En donderdag had ik post op mijn deur. Een klein briefje dat ik geen avonddienst hoefde te draaien op de afdeling maar dat ze een ‘speciaal project’ voor me hadden. Ik moest me om 2 uur melden bij Jim van het winkeltje en het Starbucks café. Nou mensen, ik week nu hoe ik Starbucks koffie moet maken. Het is eigenlijk heel makkelijk. Kom maar op…welke smaak wil je? Frappucino, kan ik ook voor je maken net als hot chocolat. Na 2,5 uur was ik klaar en had ik verder die dag vrij.

Verder zijn er contacten gelegd met een voetbalteam hier in Conakry. Twee keer per week op maandag en woensdagavond gaat er een groep vanaf de AfricaMercy naar het voetbalveld om een wedstrijdje tegen of met de plaatselijke bevolking te spelen. Van de week mee geweest als supporter. Goed om te zien dat we op deze manier contact kunnen maken met de plaatselijke bevolking. Er is een gezellige sfeer op het voetbalterrein. Het veld is een gravelveld. Er is een tribune en veel kleine groepjes die er omheen nog aan het trainen zijn, vrouwen en kinderen die met de manden op het hoofd proberen drinken of voedsel te verkopen.

Er zijn ook wat kleine projecten aan wal waarvoor je je kan inschrijven om mee te gaan. Afgelopen 2 donderdagen had ik me ingeschreven om mee te gaan naar een weeshuis met ongeveer 27 kinderen. In de leeftijd van paar maanden tot ongeveer 8 jaar. Het programma word deze ochtend geheel verzorgd door Mercy Ships. Het weeshuis ligt aan de andere kant van de stad en is 30 min. tot 2 uur rijden van het schip, afhankelijk van hoe het verkeer in de stad is. Een leuk stel kinderen daar, die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Afgelopen donderdag hebben we het verhaal van de Goede Herder verteld, konden ze een schaapje maken van watten en daarna nog een spel buiten gedaan, dat 1 iemand de herder was en de rest de schaapjes die de herder moesten volgen met alle bewegingen. Heel erg gelachen en leuk dat de kinderen goed mee deden. Daarna de ballonnen opgeblazen wat altijd een feestje is. Er sneuvelden er ook aardig wat, wat dan weer tot een kleine huilbui kon leiden. Nog even bij de baby’s wezen knuffelen…en toen was het weer tijd om te gaan.

Het is de laatste weken erg onrustig in de stad. Veel activiteiten zijn gecanceld. We mogen er niet te veel over op onze website zetten. Gelukkig zitten wij in een veilig gedeelte en mogen we wel van boord. Maar 20 min. rijden hiervandaan zijn er regelmatig demonstraties met zelfs dodelijke afloop. Het schijnt allemaal te gaan om de verkiezingen van een paar jaar geleden. Lees er meer over in dit artikel : http://buitenland.nieuws.nl/717967.

Volgende week hebben we open dag in het ziekenhuis. Een mogelijkheid voor alle crew die niet in het ziekenhuis werken om te kijken wat er beneden op deck 3 zich afspeelt. Ik ga nu de nacht in, 4 nachten. Een groot voordeel is dat het altijd donker is in onze cabin. We hebben op deck 3 geen ramen, dus dat word heerlijk slapen als m’n cabingenoten niet teveel lawaai maken.

Iedereen weer bedankt voor gebeden, reacties, emails, donaties, post e.o. Ik heb begrepen dat in Nederland de herfst zijn intrede heeft gedaan. Hier worden de regenbuien steeds minder en krijgen we meer zon te zien, het regenseizoen loopt ten einde. De temperatuur is hier altijd tussen de 25 en 30 graden.

 

16 Antwoorden

 1. Simone (collega)

  Hoi Anneke

  Even al je blogs achter elkaar gelezen!
  Wat een bijzonder werk doe je toch! Gelukkig heb je het goed naar je zin!!

  ik blijf je volgen hoor, zet ‘m op!

  Enne… die Starbucks koffie mag je komen maken hoor!! Daar hou ik je aan haha!

  Veel plezier en succes!

  Groetjes Simone (en een kroel van Roan!)

 2. Hoi,

  Wat leuk om te lezen allemaal. Ben wel blij dat je daar ook kleintjes hebt om te knuffelen nu je dat niet met Matthai kunt doen; die zal ik dan wel een extra knuffel geven :).

  Fijn dat je ook af en toe verder kunt kijken dan alleen het schip, al klinkt het niet echt lekker wat betreft die onrusten. Geniet ervan!

  Dikke knuffel van ons allemaal!

 3. Hai Anneke, ontzettend leuk om jouw verslagen te lezen, je
  kunt heel erg beeldend schrijven!
  Heel veel succes verder en blijf schrijven!!

 4. Lieve An,

  wat een geweldig verhaal!! Je zit daar helemaal op je plek! (voor de komende maanden 😉 …!)
  Super dat je zoveel voor die mensen mag betekenen!
  En wat je ooit gedaan hebt, aan de minste van mijn broeders, zegt Jezus, dat heb jij aan Mij gedaan!

  Dikke hug, Peet, Lied en ukkies

 5. Hè Anneke ,
  Lees je verslagen met veel plezier.
  Wat maak jij een hoop mee, erg ontroerend die foto’s van de kids daar.
  De tijd daar vliegt voorbij lijkt me.
  Lieve groet Joke

 6. Lieve Ann! Leuk om weer een bericht van je te lezen! Volgens mij is elke dag weer anders. Je hebt lekker gevarieerd werk! Ik lust wel zo’n lekkere cappuccino van de starbucks, die mag je voor me maken als je terug bent 😉 Keep up the good work!

  Blessings van de Vente family! 🙂

 7. Hanneke Ottervanger

  Hej An,

  Wat kan jij schrijven zeg! Heerlijk om te lezen, in gedachten lopen we met je mee!

  Wat een ervaringen…..prachtig om mensen, na een operatie, zo te zien veranderen en te zien stralen! Een compleet nieuw leven krijgen ze!
  Mooi om daar een rol in te hebben.

  `Mijn hulp is van U, Heer die alles heeft gemaakt.
  U zult voorkomen dat ik wankel of val.
  U bent mijn beschermer die over mij waakt.
  Die niet sluimeren of slapen zal.`

  Het ga je goed, An!
  Heel veel zegen op je werk….

  Groetjes vanaf de Binnenhof

 8. Hoi Anneke,

  Wat een leuke stukjes schrijf je, indrukwekkend wat je daar allemaal meemaakt. Geniet ervan en volgens mij is de journalistiek een goed alternatief voor als je de verpleging zat bent. Lieve meid heel veel succes.

  Liefs Wil

 9. (ome) Jan van C

  Hallo lieve nicht,

  Wat een verhaal, jij ben ook van alle markten thuis, verpleegkundige, peuterjuf,enz. enz. Geweldig om het zo te lezen ik zou wel eens om een hoekje willen kijken. het ga je goed, weet je verzekerd van velen die met je meeleven en mee bidden. Gods zegen en tot de volgende keer.
  gr. Jan, Rijnie en Frank

 10. Ha Anneke,

  Wat een mooi en boeiend verslag weer van je ervaringen.
  Ik heb het met veel plezier gelezen.
  Een heel mooie tijd toegewenst!

  lieve groet,

 11. Ann, wat een mooi verhaal weer! Ik zie het helemaal voor me hoe jij daar te werk gaat. Super gaaf dat je zoveel contact hebt met de plaatselijke bevolking. De lach van die kinderen…daar doe je t voor!
  Succes bij je nachtdiensten, ben benieuwd hoe dat gaat! Misschien net zo rustig als dat je nu overdag hebt?
  Meid, zet hem op en hopelijk gaan jullie niets merken van de onrust en blijft die onrust ver weg!

  Dikke knuffel vanaf de Erasmussingel

 12. Lieve Ann, goed om van je te lezen! Wat leuk dat je nu ook meer contact hebt met de plaatselijke bevolking. Je duikt de cultuur gelijk goed in. Volgens mij kun je de hele dag in touw zijn met het werk in het ziekenhuis, de projecten waar je je op in kunt schrijven of procjectjes die je ‘op je deur geplakt’ krijgt. En door die foto’ s krijgen we direct weer een beeld van jou in je omgeving!! Succes met je nachtdiensten!! Ben benieuwd of die net zo bevallen als in NL.
  Veel liefs

 13. He, Anneke,

  Wat fijn om weer wat van je te lezen, je heb het schrijven echt in je!
  Zo te lezen heb je draai lekker gevonden, en ga je er op uit ook buiten mercy ships je aandacht te geven aan kinderen. veel sterkte met je nachtdienst en hopelijk blijft de onrust ver van jullie vandaan.
  De HEER is mijn licht, mijn behoud,
  wie zou ik vrezen?
  Bij de HEER is mijn leven veilig,
  voor wie zou ik bang zijn?

  Gods zegen,

  Petra

 14. Hallo Anneke,

  Wat kan je toch ontzettend goed schrijven en wat doe je het toch vreselijk goed daar!!
  Heel veel respect voor jou en ga zo door ;-). En je weet het hè meis : You’ll never walk alone.

  Lieve groet,
  Anita [je buuf]

 15. Hej An,

  Ik zat echt weer uit te kijken naar je volgende verhaal!En ja hoor……een mailtje;-)

  Wat een belevenissen weer!Het is ook heel mooi om de mensen extra aandacht te geven.Daar krijg je dan ook weer veel voor terug als je de blijde gezichten ziet!
  Je hebt zo te lezen wel afwisselende dagen joh!
  Heel fijn dat je je draai gevonden heb An….het is echt jou roeping!!!

  Heel veel zegen op je mooie werk en sterkte met je nachtdiensten hoor!

  lieve groetjes van ons

  • Beste Anneke,

   Bijzonder fijn om telezen, dat je het daar zo goed naar je zin hebt en je voor de mensen zo veel mag betekenen. Dankbaarheid zal daar wel de boventoon voeren. Vooral als je zo aan de kant wordt gezet. God ziet ieder mens en voor Hem is ieder belangrijk. Daar mag jij handen en voeten aan geven. We wensen je heel veel sterkte toe en Gods Zegen.

   Hartelijke groeten van de Zwijnenburgjes

Laat een reactie achter