Het echte werk is begonnen

geplaatst in: Africa Mercy | 17

Lieve familie/vrienden/collega’s/bekenden en andere volgers,

Daar zit ik dan, na 5 dagen gewerkt te hebben en 2 dagen vrij te zijn geweest. Het ziekenhuis is open, woensdag zijn de eerste patiënten gearriveerd en donderdag de eerste operaties uitgevoerd.
Alle patiënten lagen toen nog op 1 afdeling. Inmiddels zijn ze wat meer verdeeld. Vrijdag mochten de eerste patiënten alweer naar huis gaan. Wat mooi is dat. Hoe anders dankbaar zijn deze mensen. Wat een vreugde en dankbaarheid op de gezichten. Hoe anders is ook het werken hier.
Mijn eerste patiëntjes waren kinderen van 7 maanden en van 2 jaar. Het is toch geweldig. Ik ben helemaal niet gewend om zo weinig medicatie te geven. Alles dubbel berekenen omdat het om kinderen gaat. Ook een meisje van 1 maand onder mijn zorg gehad, aan de moeder gevraagd of ik haar mocht verzorgen en…dat mocht.

We hebben een oogappeltje op de afdeling. Een jongen van 7 jaar, buiten de screeningsdagen om bij ons gekomen. Door iemand gevonden en bij ons gebracht, inmiddels is zijn oom ook gevonden om bij hem te blijven. (Patiënten onder de 16 mogen niet zonder ‘caregiver’ op de afdeling zijn) Hij heeft vanaf zijn knieën gekromde benen naar buiten toe. Hij ‘loopt’ mbv krukken. Er word nog onderzocht wat hij precies heeft. En als operatie mogelijk blijkt word hij in oktober of november geopereerd. Hij blijft niet al die tijd bij ons, maar wel bij Mercy Ships, hij gaat naar het Hope Centre. (Hier vertel ik later meer over) Het is een vrolijke knul die helemaal loskomt. De eerste dag erg afwachtend en stil, maar nu grote glimlach op zijn gezicht als hij je ziet. Jenga is zijn favoriete spel…ik heb het nog nooit zóvaak gedaan! En ’s middags spelen buiten op het deck, hoe geweldig om te zien hoe hij zich met zijn armen kan voortbewegen op een soort fiets, handen op de trappers en weer die grote lach…heerlijk ventje.

Verder heel afwisselend werk. Er zijn al veel verschillende operaties aan boord verricht en ook al weer veel mensen hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Ze komen na 1 week terug buiten op het dock. Daar staan 2 tenten waar de opnames worden gedaan en ook waar de patiënten terugkomen voor afspraak en wondcontrole.

Dagwerkers

Ons werk kan niet gedaan worden zonder de dagwerkers. In m’n vorige bericht heb ik hier al iets over verteld. Dagwerkers zijn mensen van de plaatselijke bevolking die de Engelse taal beheersen en hiernaast ook het Frans spreken en vaak ook nog Susu of een andere afrikaanse taal. Bijna alle communicatie met de patiënten verloopt via een dagwerker. Uitleg over de operatie, welke medicatie je hen geeft, uitleg over de douche en hoe ze een toilet moeten gebruiken, uitleg over ontslag en ja…eigenlijk bij alles. Behalve bij kinderen die verstaan zo goed de taal van de gebaren. De dagwerkers helpen ook met de verzorging, de bedden, het eten enz.

Hope Centre

Dit jaar is dit een afdeling van het plaatselijke ziekenhuis. Geheel gerenoveerd met airco en hor gaas. Hier komen patiënten die te ver wonen en op een operatie moeten wachten, patiënten die ondervoed zijn en via sondevoeding bijgevoed moeten worden of patiënten die hier ter overbrugging heen gaan omdat ze goed genoeg zijn om het ziekenhuis te verlaten maar nog niet thuis kunnen wonen.

Vrije tijd

Na de 5 werkdagen was ik 2 dagen vrij. Dinsdag rond 9uur ‘s morgens met een groepje van 5 meiden vertrokken. Lopend, richting de andere kant van de stad. Een lange wandeling eerst langs de drukke weg, veel auto’s die jouw moeten ontwijken maar ook de kuilen in de weg. Later meer binnendoor gegaan, heerlijk die kinderen die op je af komen. We hebben nog een tijdje stil gestaan bij een gezin, met de kinderen gespeeld en wat foto’s mogen maken. We zijn naar één van de botanische tuinen geweest. Het eerste wat opviel was de rust…de tuin is omheind door een betonnen muur en daardoor vallen de geluiden van de stad weg. Je hoorde hier zelfs de vogels fluiten. Wat verder opvalt is het slechte onderhoud, veel afval op de grond, slechte paden. De tuin zelf is niet heel bijzonder er staan veel grote bomen en veel struiken. Later zijn we richting de grote moskee gelopen. Als we hier naar binnen willen moeten we als vrouw geheel bedekt gaan en willen ze dit van te voren weten. Dus we moeten zo’n bezoek van te voren organiseren. We zijn opzoek gegaan naar een restaurantje om te lunchen, dit was niet heel gemakkelijk. Maar gelukkig toch wat kunnen vinden en goed gegeten.

We hebben de taxi terug naar boord genomen. Het was echt een dag met heel mooi weer en terug op het schip ben ik het zwembad ingedoken die sinds vorige week gevuld is met water. Wat een heerlijke plek aan boord is dit. Op het bovenste dek, zonnetje, lekkere stoelen, alsof je ff niet aan boord bent! Het zwembad is niet groot, na 10 slagen ben je aan de andere kant van het bad, maar ik kan hier m’n zwemspieren wel in conditie houden. Dat is wat anders dan m’n fietsconditie, als ik thuis 20 min. fiets naar m’n werk, loop ik hier 1 min! Misschien toch maar eens de hometrainer uitproberen die hier beneden in de kleine fitnessruimte staat.

Dinsdagavond is de NLse avond. Dan komen we met de NLers die het willen bij elkaar voor bijbelstudie. De komende tijd gaan we ons richten op de visiepunten van Mercy Ships. We hebben nu behandeld het houden van God uitgedrukt door hem te kennen en hem te gehoorzamen. Tot nu toe 2 mooie avonden gehad waar we met elkaar kunnen praten, zingen en bidden.

Woensdag optijd mijn bed uitgegaan, anders heb je hier geen ontbijt. Je kunt tot half 8 ontbijt pakken en daarna moet je wachten op de lunch. De ochtend gebruikt om te mailen en ’s middags met 4 meiden met de taxi richting de stad geweest, binnen 10 min. stopte de taxi ermee en moesten we overstappen naar een andere taxi. We zijn eerst bij een botanische tuin geweest, deze is heel erg gericht op kinderen. Veel speeltoestellen, mooi aangelegd en ook een restaurantje waar we een ijsje hebben gegeten. Omdat ik met andere was dan dinsdag zijn we ook nog naar de botanische tuin geweest waar ik al geweest was. Verder lekker stukje gelopen, in een supermarkt geweest en toen het ging regenen de taxi terug genomen.

’s Avonds was het de open dag van de school. Leuk om te zien hoe de kinderen hier aan boord hun onderwijs krijgen. Kleine en effectieve klaslokalen.

Nu volgen er 2 avonddiensten van 14u tot 22.30u. In de avonden is er veel tijd om met de patiënten te spelen en hen extra aandacht te geven. Ook de dienst waarin de operatiepatiënten terugkomen van OK en de nieuwe opnames arriveren. Een afwisselende dienst.

Iedereen weer bedankt voor alle reacties, gebeden, donaties, e-mails en andere manieren van communicatie!

PS: ik heb bij mijn bericht aangekomen nog wat foto’s van m’n cabin gezet.

hier nog een filmpje over de screeningsdag

17 Antwoorden

 1. Wat zie jij veel en wat doe je mooi werk!

  Heel veel liefde en zegen toegewenst!!

  Liefs, Leanne

 2. Lieve An,

  Super leuk om al je belevenissen te lezen! Volgens mij heb je het enorm naar je zin!! Geniet van alles wat je leert en daar beleeft!
  Het is dat ik een gezinnetje thuis heb, maar mij blijft het ook enorm trekken 😉 Mooi dat je zoveel voor andere mensen kunt betekenen en hen kan helpen.

  Veel succes met alles wat je moet doen en geniet ook van je vrije tijd!
  liefs Antoinette

 3. geweldig ann om je levendige enthousiaste verslag te lezen. zal ik deze week even langskomen om te zwemmen;)… goed te horen van je. lie
  fs!

 4. Hallo Anneke,
  Super om te lezen dat je het zo naar je zin hebt, een hele andere wereld maar zo goed om je voor in te zetten! lieve groet, sara

 5. Hé an,
  Leuk om je belevenissen weer te lezen! Vroeg op zeg wil je nog kunnen ontbijten;)
  Nou meis geniet van al je belevenissen, ik geniet van een afstandje met je mee;)

  Liefs,
  Juud

 6. Hee Ann!

  Wat een geweldige ervaring zal dit nu al voor je zijn zeg!! En wat vertel je het goed. Ik zie het helemaal voor me. Ook aangevuld met de foto’s én je filmpje van de screendag op Facebook 😉
  Goed om tussen de regels door te lezen dat je hartstikke op je plek zit daar en heel erg veel kunt betekenen voor de patiënten. Die glimlach van de kinderen, daar doe je het toch ook voor?!
  Mooi dat je zelf af en toe ook écht kunt genieten van de faciliteiten aan boord, maar ook van het land zelf. Ga zo door lieverd!

  Liefs, Iris

 7. Vindt het steeds weer leuk om je belevenissen te lezen!
  Fijn dat je het zo naar je zin hebt!
  Je hebt gelukkig ook wel tijd voor leuke dingen.
  Je doet mooi werk meid.

  Groetjes Miranda

 8. hoi Anneke,
  Ongelooflijk wat jij allemaal meemaakt, je bent in een totaal andere wereld als het gecultiveerde leven hier, je beschrijft het ook heel goed wat je allemaal meemaakt, heel bijzonder, het moet heel dankbaar werk zijn wat jullie daar doen, heel veel liefs en sterkte om ook alles wat je meemaakt en om je heen ziet te kunnen verwerken, ik wens je Gods kracht toe om je zo te kunnen blijven inzetten voor je medemens.

  lieve groeten van ons uit Ridderkerk

 9. Hej An,

  Ik heb weer vol bewondering je verhaal gelezen..ik zie het helemaal voor me!
  Het is ook mooi als je ziet dat de mensen zo dankbaar zijn….daar mag je het voor doen met Gods hulp natuurlijk!!!

  Geniet ook maar van de momenten met elkaar!Dat heb je ook zo nodig!!

  lieve groetjes Conny

 10. Ha Ann,

  Geweldig wat jullie daar voor die mensen betekenen! Heel veel sterkte! Ik lees met veel bewondering je verhalen!

  Liefs, Karen

 11. Hoi Anneke

  Hoeveel ga je er mee naar huis nemen?
  Wij hebben ook nog wel plek voor 1!

 12. Hee Anneke, wat een mooi en indrukwekkend verslag van alles wat je doet en beleeft.
  Ik wens je de zegen, zorg en vrede van God.

  lieve groet,

 13. Hanneke Ottervanger

  Heej An,

  Wat moet je hier nog aan toevoegen??
  Het is geweldig wat je allemaal mag doen….wat een ervaringen doe je daar op!
  Wat zal het een enorme overgang voor je zijn als je hier weer in het ziekenhuis komt, maar daar moet je helemaal nog niet aan denken hoor:-)!
  Geniet van alles wat je mag doen en ook van je vrije tijd! Leuk dat je op dinsdag met elkaar bijbelstudie kan doen, even lekker in je eigen taaltje.

  Succes met alles, heel veel liefs Hanneke

 14. Wat een prachtig verhaal weer Anneke!!
  En wat heerlijk dat je zoveel goeds kunt en mag doen – echt heel erg dierbaar.

  Lieve groet,
  Anita

 15. Beste Anneke,

  Wat een prachtig werk mag je doen…!
  en naast een goede verpleegkundige ben je ook zeker een goede “journalist”. Wat mooi hoe je de dingen beschrijft…!!

  Gods zegen toegewenst..!

  Martin

 16. Hoi Anneke,

  Je werk is dus begonnen! Je heb al lekker ervaring op gedaan met Anna, kinderen hebben altijd is vertederends, leuk dat je babytje van een maand mocht verzorgen.
  gelukkig heb je naast het werk ook tijd heb om te ontspannen en op onderzoek uit te gaan en iets van de omgeving te zien. Ik hoop dat het voor het jongetje lukt om hem te helpen aan z’n benen.

  Groetjes,

  Petra

 17. Lieve An!

  Mooi verhaal weer zeg!
  Veel succes met je werk en geniet tussendoor van je vrije dagen en alles wat je ziet en beleefd!

  Dikke kus van Ralph
  Liefs Eef en Corne

Laat een reactie achter