Welcome, goodbye

geplaatst in: Africa Mercy | 9

Ja jullie lezen het goed! Nu alweer een bericht van Anneke. Tja, soms heb je gewoon even wat te vertellen.

Welcome en goodbye dat zijn woorden die we veel horen. Elke keer dat we van boord gaan moeten we uit scannen. We hebben ons paspoort moeten inleveren toen we aan boord kwamen en ons Mercy Ships pasje is geldig als paspoort in Guinee. En als je van boord afgaat, zegt de scanner: goodbye en als we binnenkomen welcome.

Een ander welcome and goodbye is naar komende en vertrekkende crewmembers. Inmiddels zijn er alweer 3 cabingenoten naar huis en hebben we 3 nieuwe mogen verwelkomen. Daardoor ben ik in de cabine verhuist, ik slaap nu in het middelste stapelbed. Het slaapt daar iets rustiger. Eerst lag ik naast de badkamer. Verder zijn er veel collega’s uit ons team naar huis en zijn we weer nieuwe collega’s rijker.

En ja, ook welcome en goodbye richting de patiënten. Hieronder even wat feiten op een rijtje over de resultaten van de afgelopen 2 maanden t/m 10 nov.

 • Oogoperaties: 322
 • Maxillofacial operaties (operaties in het gezicht): 130
 • Cleftlip operaties: 49
 • Plastische chirugie: 18
 • Algemene chirurgie (liesbreuken en lipomen): 99
 • Orthopedische chirurgie: 102
 • En de tandartsen doen ook goed werk: al 2341 mensen gezien en 8829 behandelingen uitgevoerd
en dit kwam er uit de pakketjes…

En…de container uit Nederland is er eindelijk. Afgelopen woensdag waren alle stempels en handtekeningen rond. Maar toen viel het systeem van de haven uit…nog ff geen container…uiteindelijk stonden alle pallets vrijdagochtend buiten boord en is alles aan boord gehesen. Het was ship holiday dus een groot deel was vrij vrijdag en vandaag is alles uitgepakt en werd er omgeroepen dat iedereen met persoonlijke spullen in de NL container deze konden ophalen. Ik was aan het werk, maar toch ff snel gegaan om mijn pakketjes in ontvangst te nemen. Had ik wat te doen na mijn werk! Er waren 4 pakketjes voor mij. Ik had wel een kleine bestelling gedaan…maar zoveel had ik niet verwacht! Bedankt ouders, vriendinnen Karen/Lydia/Caro, fam. Rook en collega Eef! Super leuk. M’n kleine kast ligt nu echt vol…voorlopig heb ik wat te snoepen en uit te delen. Een kleine opsomming van de inhoud: 2,5 kilo kruidnoten, 5 pakken sultana’s, cup a soup, drop, spekkies, andere snoepjes, ontbijtkoek, hagelslag, cakebeslag, ingrediënten om gevulde speculaas te maken, chocolade letter,chocolade melk, boek, donald duck, tijdschriften, puzzelboekje, huisgemaakte bramenjam, kerstverlichting, kaartjes dat is echt nog niet alles. Foto bijgevoegd met alles uitgestald op m’n bed.

Voor mij geen goodbye en welcome op Brussel airport. Ik moet jullie namelijk wat vertellen. Ik weet niet of het op is gevallen maar de ondertitel van mijn website heb ik vorige week veranderd. Lees maar eens goed…ja er staat 9 maanden in Guinee! Vorige week heb ik getekend voor verlenging. Het schip ligt hier tot eind mei/begin juni. Het lijkt me heel mooi en leuk om de tijd hier in Guinee af te maken. Maar voordat ik er over na wilde denken dacht ik aan mijn onbetaald verlof in het IJssellandZH. Als zij bezwaar zouden maken zou ik gewoon terug gaan. Maar voor daar was het geen probleem het te regelen en kon ik er serieus over na gaan denken. Ik heb besloten tot het einde van Guinee te blijven en mee te varen naar Las Palmas en daar vandaan naar NL te gaan. Verwachting is nu dat ik half juni terug kom. Dat is nog helemaal afhankelijk van wanneer we precies gaan varen. Sorry voor de mensen die me nu al missen, er komen nog een paar weken bij! En anders…heb je geluk ik blijf nog een paar weken langer weg! Mijn ticket die ik al had van Guinee naar Brussel kan ik annuleren. Betaal alleen de 35euro reserveringskosten en overig bedrag krijg ik teruggestort.

Afgelopen weekend een redelijk druk weekend gehad. Vrijdag had ik avonddienst en hadden Irene en ik met een dayworker afgesproken om naar een grote markt hier te gaan om het een en ander te kopen. Een dayworker weet de weg en kan beter onderhandelen. Zij weet een beetje wat normale prijzen hier zijn. Want voor blanke mensen verdubbelen ze hier echt alles en in het Frans onderhandelen is wel erg moeilijk. Maar de dayworker dacht dat ze een andere dag had afgesproken, dus dat ging niet door. We hadden toch wel zin om iets te doen dus besloten we om gewoon de bus te nemen en naar de markt te gaan, gewoon om even sfeer te proeven. Iedereen wil echt alles aan je verkopen, wij waren echte Hollanders: Kijken, kijken en niet kopen! De bus terug genomen en halverwege gestopt en naar de craft (handwerk) markt gelopen. Gelukkig komen hier niet genoeg NLers om het ‘kijken, kijken, niet kopen’ zinnetje te weten. Ze weten wel veel voetbalnamen. Even wat gedronken en toen weer taxi naar het schip. En daarna had ik nog avonddienst.

alle aandacht voor het knutselwerkje

Zaterdag mee geweest naar het weeshuis van pastor Michael. Het thema was dit keer het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Knutselwerkje en spelen. Dit ook een rondleiding gehad. Eén slaapzaal voor alle meiden, er staan drie 4-persoonsstapelbedden, de jongenszaal is iets kleiner maar er zijn ook minder jongens. En dan heb je nog de slaapkamer van de pastor en zijn gezin. Verder de woonkamer en de keuken is een apart hok buiten waar ook het kantoor van de pastor is. Hij heeft grote plannen om te gaan verhuizen en het weeshuis aan de kerk en school aan te bouwen dat hij alles op één terrein heeft. ’s Middags gerelaxt en ’s avonds spelletjes gedaan.

Zondag naar de kerk van pastor Michael geweest. Hijzelf was er niet tijdens de dienst, en iemand van Mercy Ships had gepreekt. De generator was uitgevallen dus er was een tijdje geen stroom. Wat wij helemaal niet erg vinden. Voor mensen met Afrika ervaring, die weten wel hoe hard de versterkers in de kerken kunnen staan. Wat wel grappig is in Guineese kerken dat er altijd een ‘oppasser’ langs de rijen loopt om te kijken of iedereen nog wakker is. En anders krijg je een mep of een stoot van je buurman/vrouw.

Irene was uitgenodigd om een keer bij een dayworker thuis te komen. En dat hebben we zondagmiddag gedaan. Het was nog best een eind bij het schip vandaan en hij kwam ons op een afgesproken punt ophalen met de auto van zijn tante. Dus eerst moesten we bij tante op visite om te laten zien waarom hij de auto nodig had. Deze vrouw sprak Pular, dus alles moest vertaald worden. Eerst kregen we een kopje Afrikaanse thee en later een blikje appelsap. Daarna naar het huis van de dayworker geweest, nouja, huis. Hij huurt een kamer bij andere mensen. Geen deur voor zijn kamer, alleen maar een gordijn, matras op de grond en verder wat boeken in de hoek. Met de buurman (die Imam is) een tijdje buiten op het terras gezeten, papaja gegeten en toen weer teruggereisd naar het schip. Waar eten voor ons was bewaard, daarna door naar de zondagavond meeting, en daarna zoals elke zondagavond op dek 7 wat gedronken met Nederlanders en dit keer met cinnamonrolls omdat er iemand jarig was geweest!

Nou lezers het is toch weer een heel verhaal geworden.

Plannen voor deze week zijn: nog 3 avonddiensten, op woensdagochtend een nieuwe poging om naar de markt te gaan met een dayworker, misschien weer een keer een bezoekje brengen aan het Hope Center, vrijdag een vrije dag en nog geen plannen, en komend weekend dagdiensten.

Vanavond heeft de kapitein omgeroepen dat er morgen demonstraties gepland zijn in de wijk bij het schip dus dat we afgeraden worden om van boord te gaan. Het zou mee kunnen vallen en dan horen we het snel genoeg. Het was juist rustig de afgelopen weken.

Tot de volgende keer weer!

9 Antwoorden

 1. Hanneke Ottervanger

  Je bent verwend An met al dat lekkers!!!
  Geniet er maar van….

  Leuk trouwens dat je nog een poosje mag blijven!
  Goed weekend…..

  Liefs, Willem en Hanneke

 2. Hey An,

  Tis superleuk om je verhalen te lezen!! We kunnen zo met je meeleven dat het soms lijkt alsof ik er zelf ben!!!!
  Kben er blij om dat je het zo naar je zin hebt, en zelfs langer blijft.
  Geniet van nog maar van de tijd die je daar hebt!!!

  Liefs Corien

 3. Heej An,

  Fraai is dat, nou moet ik mijn aftelkalender verlengen ;-), super leuk dat je deze kans hebt gekregen en hebt kunnen pakken! Daar mazzelen die Afrikanen maar mooi mee :-)… Mooi, boeiend en leuk verhaal weer om te lezen. Ik kijk uit naar je volgende verhaal.

 4. Tja, je moet het natuurlijk zelf weten, maar zo leert Matthai nooit wie Anneke is. En hij staat al bijna! Nou ja… eigenlijk verbaast het ons niet zo dat je deze kans hebt gepakt. Wel super dat het IJsselland het ok vindt.

  Ook wel leuk om op foto’s jou en Hanna allebei te zien! De wereld is dan toch maar klein!

  Als we het zo zien, kom je straks wel een stuk dikker terug dan je wegging. Want een berg snoep/eten, zeg. Wij zullen wat originelers moeten verzinnen om op te sturen.

  Geniet ervan!
  Liefs,
  de Erkracers (de naam die de jongens ooit eens voor ons gezin bedachten en nu o.a. de skelternummerplaat staat)

 5. Ze kunnen daar natuurlijk ook alle ADO spelers opnoemen op die markt

 6. He An, zou jij zit goed in de Nederlandse spullen, heerlijk voor je zeg!! Kun je zo af en toe even lekker een Nederlands Momentje voor jezelf inlassen 😉 En je blijft nog langer weg… Pff gezellig hoor 😉 Maar wel super leuk dat het kan, zo kun je optimaal genieten van je ervaring, fijn dat het zo goed bevalt!!
  Meis succes weer van de week met je diensten en geniet lekker van je vrije tijd!

  Liefs,
  Juud

 7. Hoi An,

  Gisteravond zei je dat je niet veel te melden had…het is nog een heel verhaal hoor:-)

  Wij vinden het super leuk voor je dat je langer kan blijven tot het einde en dan mee terug te varen.Dat is wel een leuke en mooie afsluiting toch????

  En idd een heel bed vol verrassingen……leuk hoor om toch weer even iets “Hollands”te hebben!Geniet ervan,de voorbereidingen voor ons
  waren ook heel leuk.Het duurde alleen zolang;-)

  Een hele fijne week,zit weer veel variatie in,en tot snel weer!!!

  liefs Conny

 8. dick en aline nieuwland

  Hoi Ann,

  Als al dat snoep opgegeten is, heeft de tandarts vast weer veel werk!
  Tjongejonge, wat een verwennerij!
  Wat fijn dat je kon verlengen (mede dankzij IJsselland).
  We hopen gauw weer wat van je te horen!

  hartelijke groet,
  de Nieuwlandjes

 9. Hoi Anneke,

  Wat een berg cadeautjes gezellig voor je hoor.
  Schijnbaar bevalt het goed anders doe je er geen maand bij.
  Ik zag Jan Tuinier op de foto wil je hem de groeten doen?

  Groeten Wil

Laat een reactie achter