Het is alweer december…

geplaatst in: Africa Mercy | 16

En…we zijn weer 3 weken verder. Tijd voor een update vanuit Guinee, Sinterklaas is voorbij adventtijd is aangebroken. Voorbereiden op het Kerstfeest. Jezus kwam naar deze aarde voor ons. Ook aan boord worden de voorbereidingen getroffen en besteden ze tijdens de meetingen aandacht aan advent. Wat een mooie tijd. Ook wel apart. Kerst in Afrika, nog warmer dan 5 jaar geleden in Israël. Niets geen koude en donkere dagen voor Kerst. Inmiddels is aan boord de kerstversiering aangebracht, draaien er kerstCD’s en was er vanavond een soort van kerstmarkt. Waarbij er zelfgebakken koekjes, zelfgemaakte sieraden, Afrikaanse souvenirs, ijs, enz. verkocht werden.

Afdeling

Afgelopen week was het weer rustig op de afdeling. De orthopedie operaties zijn voorbij, alleen nog twee complicatie operaties gehad afgelopen weekend. De ene een bloeduitstorting en de andere infectie bij de pin. En deze patient bleek later ook MRSA (ziekenhuisbacterie) te hebben en moest toen naar een andere afdeling in een isolatiekamer, inmiddels is hij weer terug in het Hope Center. Maandag is er weer een screeningsdag voor de algemene chirurgie, dan komt er een nieuwe algemene chirurg aan boord en krijgen we weer de liesbreuk en lipoom patiënten. Verder zijn we nog de overflow voor de max fac patiënten en nu ook de VVF vrouwen. Helaas is het resultaat van de VVF operaties minimaal. De meeste van deze vrouwen waren al eerder in Afrikaanse klinieken geopereerd en daardoor is het moeilijker om deze vrouwen te opereren. Gelukkig is er ook aan boord een team voor psychische opvang en ondersteuning. De VVF operaties voor dit jaar zijn voorbij. We hebben nu 5 vrouwen die wachten tot januari tot er weer een nieuwe VVF chirurg komt. Waarschijnlijk hebben we wel binnenkort de eerste dressceremonie. Dit is een feestje voor alle vrouwen bij wie de operatie geslaagd is, zij krijgen een nieuwe jurk en het schijnt altijd een heel feest te zijn.

Yaya zijn gips is er inmiddels af, hij moet nog wel spalken om met het lopen en krukken gebruiken omdat zijn beenspieren nog niet sterk genoeg zijn. Maar er zit vooruitgang in! De patiënt op de andere afdeling die die grote operatie had ondergaan (zie blog ‘vol verwachting’) is inmiddels alweer een paar weken in het Hope Center.  Hij maakt het goed.

Mercy Ministries
Afgelopen weken vooral druk geweest met de mercy ministries (programma’s door mercy ships georganiseerd maar uitgevoerd op een locatie in Conakry). Meegeweest naar een dovenschool. We kregen totaal 1 uur de tijd om ‘les’ te geven. Zwaaiend met 3 vingers (ring en middelvinger naar beneden) werden we welkom geheten. Twee keer twee vingers op elkaar dan vragen ze hoe je heet…ehm…Anneke en ik laat m’n badge zien. Nee dat is niet goed. Ze gingen een naam voor me verzinnen in gebarentaal, en dan is het vaak met een kenmerk van je gezicht. Bij mij kwamen ze uit op iets met mijn ogen.We gaven ze tekenles, laat ik nu net even niet zo’n tekentalent zijn. Gelukkig hadden we uitleg op papier om zo simpel mogelijk in 5 stappen een dier te tekenen. Leer ik ook nog wat van. Beginnen met een rondje of ovaal en telkens wat erbij tekenen. Aan het eind hingen er mooie leeuwen, kikkers, schildpadden enz. aan de wand. Afgelopen vrijdag ben ik voor de tweede keer geweest en hebben we bladeren van de bomen meegenomen en die moesten ze onder een groot vel papier leggen en dan met je potlood erover krassen zodat alle lijnen zichtbaar worden en daarna konden ze hun schrift ermee kaften. Erg leuk geworden.

Een andere keer meegeweest naar een day care centrum bij een ziekenhuis. Het was de eerste keer dat we als MercyShips team hierheen gingen. Het klonk als een soort dagcentrum voor zieke kinderen. Maar dat was niet zo. In NL zouden we het een kinderdagverblijf noemen. Waarom bij het ziekenhuis? Gewoon omdat daar ruimte was. Het is een heel mooi nieuw gebouw, met glas in de ramen. Dat zie je hier niet vaak, meestal zijn het houten luiken of stenen die in het midden open zijn. De kinderen zagen er ook goed verzorgd uit. Mooie kleding, schoenen aan, rugtas met schoolbeker. Mooi om te zien dat dat hier ook bestaat. Aan de hand van diverse kleurplaten werd een verhaal verteld over een jongentje die aan boord van de Africa Mercy geopereerd werd. Op deze manier verteld wie we zijn en waarom we in Guinee zijn. Ze mochten allemaal een kleurplaat inkleuren en daarna hebben we buiten gespeeld op het nieuwe speeltoestel die door een team van Mercy Ships is gemaakt. Waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van oude autobanden. Erg leuk geworden.

Afgelopen week dinsdagavond mee geweest naar de kinderafdeling van een plaatselijk ziekenhuis. Denken wij dat het ziekenhuis aan boord een beetje naar de Afrikaanse maatstaven is…nou dan zijn we aan boord nog luxe moet ik zeggen! De mensen moeten zelf zorgen voor hun beddengoed en eten. Als de dokters het kind een medicijn geven moet er gelijk betaald worden. We hebben met de kinderen gekleurd, armbandjes gemaakt en een matje leren vlechten van papier. Natuurlijk deden de ouders vrolijk mee! Als verpleegkundige kijk je natuurlijk rond wat er allemaal om je heen gebeurd. Ergens zit een moeder bij haar kind met een zakje bloed onder haar oksel om het op te warmen(?), een andere moeder tilt het deken van haar kind op en laat de brandwonden zien, boven het bed hangt een lijstje me de medicijnen die het kind moet krijgen, infuuszakken die aanhangen bekijken samen met een andere verpleegkundige en ons afvragen waarom iedereen hier een glucose 5% infuus krijgt, kakkerlakken die rondlopen, een mevrouw die alle kinderen even langsloopt en ze aandacht geeft, ik vroeg aan haar: doctor? Infirmière? (verpleegkundige), ‘no, no, doctor’ was het antwoord. Wat meeviel is het aantal kinderen per kamer. Ik heb er niet meer dan 3 per kamer gezien. De ouders moesten dan wel bij hun kind in bed slapen.

Donderdagochtend mee geweest naar het weeshuis. De grotere kinderen zitten inmiddels op school, dus alleen de kleintjes zijn er. Voor een echt programma zijn ze nog te klein, dus het was vooral lekker spelen, knuffelen, bellen blazen enz.

Sinterklaas
Één avond in mijn cabin gezeten om mijn surprise te maken. Cabingenootje had via Youtube sinterklaasmuziek opgezocht, en ik had chocolademelk gemaakt. Echte Hollandse Nesquik…mmm…dat was lekker, kruidnootjes erbij…

En ’t heerlijk avondje is weer voorbij. Dinsdagavond konden we onze schoen vinden en het resultaat was kruidnootjes en een wortel…haha. ’s Morgens heb ik met ingrediënten die opgestuurd waren, gevulde speculaas gebakken. Dat was goed gelukt. ‘s Avonds werd het aan boord gevierd voor alle kinderen tot 11 jaar. Ze hadden op school 2 sinterklaasliedjes in het engels geleerd en 1 in het NLs. En om 18u kwam er een heuze Sinterklaas met echte zwarte pieten aan boord. Ik was ook een pietje. Erg leuk. Er waren genoeg kruidnoten en pepernoten opgestuurd door iemand uit NL en was voor ieder kind tot 11 jaar een cadeautje. Ook opgestuurd door iemand uit NL. Het was erg gezellig. Kinderen konden op een gymmat kunstjes laten zien. En daarna hebben we met alle NLers die mee wilden doen een surprise avond gehouden.  Ow, wat hebben we gelachen, hoe creatief we toch met z’n allen kunnen zijn. En sommige gedichten…weblog en facebook werd soms afgestruind om maar iets over iemand te weten te komen.

En verder…
Vorige week donderdag hadden we een BBQ buiten op het dock. Een avond voor alle crew en dayworkers. Het was erg gezellig en druk, weet niet precies hoeveel mensen, maar meer dan 500! Er was een bandje van de dayworkers met Afrikaanse muziek en ook met elkaar geworshipt. Ik hoorde dat ze het meestal elke 6 weken doen, maar dat er hier nog niet van gekomen was i.v.m. het regenseizoen.

Vandaag ben ik weer naar de watervallen in Dubreka geweest. Was er één keer eerder geweest maar toen was het meer een avontuur en vandaag was beter georganiseerd met taxi van het schip tot de watervallen en daar genoten. Lekker gezwommen, geklauterd in de watervallen en in de zon gelegen, spelletjes gedaan en gegeten. Relaxte dag gehad. Wel is te merken dat het regenseizoen echt voorbij is. De waterval was een stuk rustiger dan de vorige keer. Daardoor was er wel meer ruimte om te zitten. Een stukje klauteren en er was een droge rots…waar we onze spullen konden uitstallen, rustig zitten en genieten van onze vrije dag.

Nou lieve lezers. Dit was het weer voor nu. Hopelijk zijn jullie weer een beetje op de hoogte van het reilen en zeilen over mijn leven hier aan boord. O nee, ik ben weer verhuisd…en dit keer niet alleen van bed maar ook van cabin. Verhuisd van 6 persoons naar 6 persoonscabin. Waarom? Deze cabin is net iets ruimer dan mijn oude cabin en het is hier nu rustig. We liggen met z’n 3en dus dat betekent ieder een stapelbed. Even geen rekening met je bunkmate te hoeven houden bij opstaan en naar bed gaan. Tot waarschijnlijk januari. Ik hoop volgende week nog 1x te gaan verhuizen als mijn cabingenootje die achterin ligt weggaat, daar ligt het het rustigst, en dan hoop ik mijn plekje gevonden te hebben voor de komende 6 maanden.

Bedankt voor iedereen die me steunt d.m.v. gebed, sponsoring, kaartje, email, of andere manier. Het doet me goed te weten dat er mensen achter mij staan. Heimwee heb ik zeker niet…klinkt dat gek? Ik hoop het niet, ik voel me hier op mijn plek en wil graag meer voor deze mensen betekenen. Natuurlijk zijn familie, vrienden, collega’s, NL wel in mijn gedachten. Maar laat mij nog maar even in dit warme landje! Kijken jullie maar goed uit met de sneeuw en gladheid!

16 Antwoorden

 1. Hoi Anneke!
  Tof om je leven daar zo een beetje mee te mogen lezen. Fijn dat je het zo naar je zin hebt! Mooi wat je allemaal zo voor de mensen mag betekenen en ook leuk om te lezen van je uitstapjes en verhuizingen 🙂
  Fijne Kerst daar!

  Groetjes Daam en Gendia

 2. Lieve Anneke,

  Leuk om je verhalen weer te lezen…hoe reageerde de mensen op pietje Anneke??
  Wel heel apart hoor om de decembermaand te beleven met zomerse temperaturen.
  Fijn dat je zoveel voldoening hebt bij het werk dat je daar mag doen, de foto’s geven daar een goed beeld van..

  Liefs,
  Peter en Andrea

 3. Hoi Anneke wat zijn je verhalen toch weer leuk om te lezen!!
  Alvast fijne en warme feestdagen voor je gewenst!!

  xxxx Simone (b2)

 4. Nou An……erg leuke foto’s hoor!
  Wat ziet je slaapplaats er ook gezellig uit…..een beetje van jou en een beetje van mij:-)

  Liefs Conny

 5. Ha Anneke

  Wat leuk dat ik nu na 5 jaar weer van jouw verhalen mag genieten. Ik lees ze aandachtig en ook wel met emotie. Wat heerlijk dat je daar zo op je plek zit en dat je je op deze wijze nuttig kan maken. Wat een zegen voor al die zieke mensen dat jullie daar zijn.

  heel veel succes bij je werkzaamheden daar( als je nog een facilitaire medewerker nodig hebt…..temperatuur is een fijne bijkomstigheid)

  Grtje, Linda de Deugd

 6. Hej Anneke!

  Mooie verhalen! Leuk om zo nog wat te proeven van het werk op de AFM!! Aan je schrijven en aan de foto’s te zien zit je daar perfect op je plek volgens mij. Blijven schrijven en veel foto’s schieten!!

  Groeten Tjeerd

 7. Willem en Hanneke

  Hey An,

  Wat een belevenissen weer!
  Heerlijk om te lezen en wat laat je ons weer meegenieten met je mooie foto’s ! Geweldig!
  Heel apart om zo de tijd van advent mee te maken en dan ook nog eens met tropische temperaturen….dat verveelt echt niet!
  En ja, wie zou daar nou heimwee van krijgen:-)?
  An, geniet van deze mooie tijd met alle lieve mensen om je heen.

  Hartelijke groet,
  Willem en Han

 8. Hey Anneke,

  Wat maak je veel mee! Je hebt gewoon geen tijd voor heimwee!
  We zijn erg benieuwd naar je foto’s. Kun je het goede vinden met de mensen om je heen?

  Veel liefs van Marco, Rianne, Jorrit en Seline

 9. Hej An,

  Wat een belevenissen weer in 3 weken!!!Je maakt in het ziekenhuis veel mee maar daar buiten ook zeg.Fijn dat je ook tijd hebt voor ontspanning!!
  En die temperatuur….apart voor rond de kerstdagen maar het lijkt me SUPER lekker!!En dat je geen heimwee hebt An is aan alles te merken…je foto’s en verhalen laten dat wel zien!!
  Heel bijzonder hoor wat je daar doet!!Wij hopen dat je elke dag de kracht van God mag ervaren.Hij zorgt voor jou daar en voor ons hier!!
  Ik kijk uit naar je nieuwe foto’s en wens je weer hele goede weken op de voorbereiding naar het Kerstfeest!!

  liefs Conny(en Hans)

 10. Danielle Hamelink

  Beste Anneke,

  geëmotioneerd zit ik al je verslagen door te lezen. Ik ben er diep onder de indruk van. Mijn gezin en ik wensen je van harte Gods nabijheid en Zijn Zegen toe, ook voor het kerstfeest.

  Hartelijke groet,
  Danielle Hamelink-de Jong

 11. Hai Anneke, leuk weer om te lezen dat je zoveel verschillende dingen
  doet en meemaakt.
  Ik kan me voorstellen dat het je een goed gevoel geeft om zoveel te
  kunnen betekenen voor de mensen die het met veel minder moeten doen
  dan wij gewend zijn in Nederland.

  Alvast heel fijne en warme feestdagen gewenst!
  Groetjes Maddy

 12. Annie,
  Warmer als in Israel met kerst? Kan me bijna niet voorstellen! 🙂
  Kijk maar uit dat je niet verbrand int zonnetje, net als 5 jaar geleden;)
  Mooi verhaal weer! Leuk ook dat je zo met kinderen bezig kan zijn!
  Heb je nu wel je kerstlichtjes hangen?

  Zet hem op en werkse!

  Dikke knuffel xxx

 13. Hoi Anneke,
  Wat een verhaal en wat maak je veel mee. De kerst zal zeker anders daar zijn, niet de donkere koude dagen maar hoop dat je leuke mensen om je heen hebt om de dagen fijn en gezellig te vieren.
  Anneke hele warme en liefdevolle dagen en een geweldig gezond 2013.
  Veel liefs Alies

 14. Hoi Anneke
  Dit leest beter weg dan 50 tinten grijs
  Fijne feestdagen , Jan

 15. Ha Ann!

  Goed weer een verhaal vam je te lezen. Fijn dat het daar naar je zin mag hebben! Sinterklaas en kerst met warm weer en zon. Dat is inderdaad heel wat ander als in Nederland. Maar na je verhaal te hebben gelezen over het ziekenhuis hebben wij het in nederland nog niet zo slecht!

  Liefs,
  Karen

 16. Beste Anneke,

  Fijn dat je het zo goed naar je zin heb. En je plekje heb gevonden.
  je maakt er wel heel veel mee . Gelukkig ook af en toe ontspanning en de nederlands cultuur niet vergeten met al die sinterklaasfeestjes.Heel leuk.
  we wensen je nog veel sterkte toe en een goede voorbereiding op het komende Kerstfeest. We hopen ook dat heel veel mensen geholpen kunnen worden en zo weer beter in het leven staan.
  een hartelijke groet van ome Aart en tante Corrie

Laat een reactie achter