Waarom zou je aftellen? Om extra te genieten van de laatste weken!

geplaatst in: Africa Mercy | 19

Lieve lezers, hier weer een nieuwe blog over de afgelopen weken. Bedankt voor alle reacties, gebeden, emails, donaties en kaarten. Gelukkig heb ik een cabinmate die er nog niet zo lang is en niet zo lang blijft, ik neem steeds meer ruimte van de muur in beslag door alle kaarten!

Paasdagen op de AFM
De paasdagen liggen alweer even achter ons. We hebben een mooie tijd gehad hier op de AFM. In de laatste week was er bijna elke dag wel iets te doen met het oog op Pasen. Je kon luisteren naar de Mattheus Passion, elkaars voeten wassen als besef van dienstbaarheid, de International lounge was een stilte plaats en met wat palmtakken, een kruis en planten moest het de Hof van Gethsemane voorstellen, in een andere ruimte waren alle stadia van de Via Dolorosa uitgewerkt en was ook een stilte ruimte. Op 1e Paasdag hadden we om half 7 ‘s morgens een worship op deck 8 bij zonsopgang. Heel mooi om zo met elkaar te beginnen. Daarna klein ontbijt, de dienst aan boord waarin we o.a. in bijna alle verschillende talen die aan boord aanwezig zijn hebben gehoord: De Heere is opgestaan! Om 10.30 hadden we een heerlijke brunch met elkaar en om 14u moest ik gaan werken. 2e feestdagen kennen ze niet in Amerika, de werkweek begon gewoon weer. 

zon komt op

Goede vrijdag
Deze dag zijn we met de kinderen die op de vuilnisbelt leven naar een grote speeltuin in Conakry geweest. 19 Kinderen in de achterbakken van 2 Jeeps gepropt en rijden maar. Wat mooi is het toch om met zo’n simpel iets deze kinderen blij te maken. Brood en limonade, spelletjes, schmink, bellenblaas enz. hadden we bij ons. Terwijl we met een groep kinderen in de speeltuin waren, was er een andere groep die bij de ouders achterbleef en daar een Bijbelstudie met hen deed. De kinderen kwamen dol enthousiast weer bij de ouders terug. De wondverbandtas was ook mee en zijn er nog een paar wonden verbonden. Ondertussen had ik één van een tweeling op schoot. Een triest verhaal, de moeder van de meisjes is overleden en ze groeien op bij hun tante. Toen ze begon te huilen kreeg ik een fles in m’n handen of ik haar even de fles kon geven.

Lazarus weeshuis
Afgelopen week weer een keer mee geweest naar dit weeshuis. Eerst met de kinderen gespeeld, geknuffeld, de aandacht gegeven die ze nodig hebben. Daarna werden er bakken met water gevuld en kwam er zwemkleding tevoorschijn. Wat een feest. Heerlijk spelen in en met het water. Ik was bijna net zo nat als hen.

Wailing Women
Afgelopen zaterdag waren we uitgenodigd door een dayworker die vertaalster is op mijn afdeling om bij haar project te komen kijken. Ze helpt mee met een cassave project. Hun doel is vrouwen in de kleine dorpjes bewust te worden van het product. Cassave is een soort van aardappel die makkelijk te verbouwen is. We werden iets na 9uur opgehaald bij het schip. Het was 25km rijden en we hebben er 2,5uur overgedaan! Het was zo druk in de stad! Niet normaal! Gelukkig wisten ze dat er gasten zouden komen en hadden ze netjes op ons gewacht. Werden we eerst welkom geheten en voorgesteld voordat ze begonnen. Ze vertelden wat over de cassave en legden de vrouwen uit dat je er ook bloem van kunt maken en het dan kunt verwerken in diverse producten zoals cakejes, koeken, chips en het ook kunt combineren met andere producten zoals kokos. Er lagen schalen vol voorbeelden en mochten we proeven. De gasten mochten eerst proeven, maar wij hadden zoiets van laat die Afrikaanse vrouwen lekker proeven, die hebben het voedsel harder nodig. Maar nee, wij moesten eerst.

Patiënten
Het ziekenhuis ligt nog steeds vol. Zo vol dat we zelfs bedden tekort hadden en mensen eerder naar het Hope Center zijn gegaan. De werkdruk op de afdeling valt wel mee en dat is dankzij het geweldige dressing team. Een team die allen verbandwissels in een aparte ruimte doen. Geen verbandwissels op zaal. Alles gebeurt daar steriel en door veelal dezelfde personen met als doel de werkdruk te verlichten en het aantal infecties te minimaliseren. Tot nu toe met resultaat. Volgens de cijfertjes beduidend minder infecties dit seizoen. Als we tijd hebben zijn we altijd welkom om te gaan kijken hoe een wond eruit ziet. En anders kunnen we via de computer altijd de foto’s terugzien. De sfeer op de afdeling blijft gezellig. Er worden erg veel spelletjes gespeeld en jong en oud vinden het leuk om kleurplaten in te kleuren. Ook zijn we bezig met puzzelen. Zo bizar om te merken dat dit zelfs moeilijk is voor de volwassenen. Een puzzel van bijv. 12 stukjes is al een hele uitdaging. 

King of the ward

Onze grote vriend Yaya is uit het Hope Center ontslagen en naar huis met zijn oma. Totaal is hij bijna 7 maanden bij Mercy Ships geweest, 4 maanden aan boord en 3 maanden in het Hope Center. Hoe zal deze jongen veranderd zijn? Ik zie ‘m nog voor me van de eerste week, de stille en teruggetrokken jongen in bed 6. Dat veranderde al wel iets na een week, enkele maanden later een vrolijke, ondeugende soms zelfs brutale knaap. Soms werd hij ‘the King of the ward’ (koning van de afdeling) genoemd. Zijn mooie grote lach zal ik nooit vergeten. Een lach die een plekje in je hart inneemt.

Overnachting eiland
Een aantal weekenden geleden hebben we met een groep van 15 overnacht op het eiland. Een mooie en gezellige tijd. De golven waren weer eens erg hoog en de onderstroom één keer zo sterk dat ik het water maar ben uitgegaan. Verder lekker relaxen, boekje lezen, meekijken als de vissen worden schoongemaakt voor het avondeten en zien hoe ze de verse kip kaalplukken, spelletje spelen, ’s avonds kampvuurtje maken, zingen met de gitaar, marshmallows maken boven het vuur, blikje knakworst opwarmen op de hete kolen, tot ’s nachts erg laat opblijven (ik was totaal niet moe, zat nog in het ritme van m’n nachtdiensten). Ons tentenkamp bestond uit 1 tent waar 2 personen inlagen en verder lagen er wat mensen in hangmatten of gewoon op het zand. We hadden veel muskietennetten geleend en uiteindelijk weinig gebruikt, omdat er gewoon helemaal geen muggen waren. In slaap vallen met een briesje vanuit de zee en daar ook 3 uur later mee wakker worden. Beseffen dat je weinig hebt geslapen en dat zand toch niet zo’n erg lekker matras is. Even opfrissen met een duik in de zee. Niet kunnen begrijpen dat anderen zo lang kunnen slapen zodat het ontbijt een brunch werd. En rond 3uur weer gaan inpakken om de boot van 4uur niet te missen. 

zit ik dan

Aftellen?!
Waarom zou je aftellen, geniet lekker van je laatste maanden/weken! Tja…aftellen schijnt een goede voorbereiding te zijn. Je bewust zijn van de tijd die je nog hebt en voor jezelf duidelijk maken wat je nog wilt zien en doen. Er is ondertussen al een team naar Congo om alles gereed te maken voor de volgende fieldservice die in augustus begint. En over 8 weken hopen we al op de oceaan te zijn richting Las Palmas. Nog 7 volle weken, waarvan er nog 5 weken geopereerd word, het ziekenhuis nog 6 weken open is en we een week nodig hebben om alles gereed te maken voor de vaart. En dan bedenken, wat wil ik nog doen, wat wil ik nog zien, waar wil ik echt nog heen van de Mercy Ministries. En daarnaast gaat het werken natuurlijk ook gewoon door. Dus niet de weken aftellen, maar bewust zijn van hoeveel weken je nog hebt. En genieten van alles om me heen. Zit nu bijvoorbeeld achter het glas in midships uitzicht op zee, bootjes varen voorbij. Het kunnen gewoon de kleine dingen zijn. En straks ga ik meekijken in de operatiekamer, stond ook nog op m’n to-do-list.

19 Antwoorden

 1. Heej An,

  Alweer zo´n verslag dat je raakt!
  Als ik je daar zie zitten met zo´n klein baby´tje op je arm en op een andere foto met een meisje tegen je aan, dan denk ik, je bent wel veelzijdig hoor! Liefde voor je medemens…..want wat je gedaan hebt (vanuit je hart) voor je naaste, dat heb je ook voor Hem gedaan!

  An, nog een hele mooie tijd en ondanks het (stiekeme) aftellen gewoon….nog volop genieten van alles!

  Liefs, Hanneke

 2. Ha Anneke,

  Wat een dankbaar werk mag jij toch doen!
  En wat kun je dat ook weer heerlijk verwoorden!
  Wat zijn wij dan verwend, als je leest met hoe weinig de mensen daar blij zijn!
  Een hele fijne tijd nog deze laatste periode!
  Groetjes van de Mouthaantjes uit SLiedrecht
  Ps. Succes met je ‘to-do’ list!

 3. Heej An,
  Wat een gave verhalen, krijg gewoon zo’n energie om er ooit ook eens heen te gaan! Zo gaaf wat je allemaal beleefd en hoe je voor de mensen zorgt! Je hebt daar nu al zo veel harten veroverd van mensen die jij nooit vergeet, maar die jouw ook nooit zullen vergeten!! Heel mooi! Volgens mij raak je je leven nooit uitgepraat hierover!
  Geniet intens van alles wat er de komende weken nog komen gaat!
  Heel veel succes nog!

  Liefs je nicht Marieke

 4. Ha Anneke,

  Wat een mooi verhaal met al je belevenissen. Geniet zeker nog van deze weken! Ik ben een beetje jaloers, want heb nog wel eens heimwee hoor.. Groeten aan de Dutchies daar.

  Annemarie

 5. Anneke, bedankt weer voor je prachtige belevenissen , wij blijven ervan genieten. Maak er nog een mooie tijd van je laatste weken en geniet ervan. Als je terug bent hoop ik je weer te ontmoeten. Groetjes John huijser

 6. lieve kleindochter

  weer een prachtig verhaal, leef iedere keer
  weer mee, in gedachten hoor ik je stem.
  geniet nog maar van alles en bewaar ook
  wat voor thuis, power-point presentatie,
  ik ga er bij voorbaat al voor zitten.
  nog een fijne tijd, Gods zegen toegebeden en
  naar we hopen tot ziens.
  dikke knuffel van ons beiden.
  opa en oma v. c uit putten

 7. Leuk leuk weer! Wat een leuke dingen heb je gedaan de afgelopen tijd!

  groetjes en geniet maar volop idd van de laatste weken!

  liefs Irene

 8. An!

  Jij maakt wat mee! Ge-wel-dig!
  Mooi om te lezen hoe werk en ontspanning elkaar afwisselen.
  Toch zie ik ernaar uit om je Sam in het echt te laten zien en avondjes te Kolonisten:)
  Geniet, tel elke seconde en alvast een goede voorbereiding voor de reis terug!

  Liefs, Miek

 9. Lydia Lammers

  Voor alles wat gebeurt is er een uur,
  een tijd voor alles wat er is onder de hemel.

  Geniet van de tijd daar Ann. Wat je meemaakt, is een herinnering voor altijd!

  Veel liefs

 10. Wat een heerlijk verhaal heb je er weer van gemaakt, ik geniet
  met je mee!
  De laatste weken dus voor je, hopelijk ga je nog mooie dingen zien en
  gewoon nog even genieten.
  Het zal best wel een hele cultuurshock voor je zijn om straks weer in de dat koude kikkerlandje te zijn, maar daar moet je nog maar even niet aan denken.

  Groetjes Maddy

 11. Fam.Oosterwijk

  hallo Anneke

  het is altijd weer heel fijn als er weer een berichtje van jou is
  vooral je manier van schrijven ,je weet er altijd weer een mooi verhaal van te maken heel gezellig om te lezen.
  En ook om te weten wat je alemaal meemaakt op het schip
  Nog een paar fijne weken geniet er nog van

  roetjes van Cor Nel en jacob

 12. Hee An,

  Heerlijk verhaal om te lezen!
  Zeker niet gaan aftellen, maar doorgaan en ook deze weken intens beleven.

  liefs,

 13. Ha die Anneke,

  Altijd weer mooi om je verhalen te lezen; we zullen ze straks echt missen!

  Maar ook weer heel gezellig als je straks in krimpen bent! 😉

  Heel veel goede en mooie weken wensen en bidden we jou nog toe!

  Dick en Aline nieuwland

 14. Hey Anneke,
  Top om je verhaal te lezen, ik zat er voor mijn gevoel helemaal bij. Geniet nog lekker verder!
  Liefs Mirjam

 15. Lieve An!

  Wat gaat de tijd toch snel!
  En wat heb je al ontzettend veel beleefd zeg..
  Mooie herinneringen in je hart voor later!

  Geniet van alle prachtige momenten.
  Ben stiekem wel een beetje jaloers op je met dat heerlijke weer..maar het schijnt hier ook te komen…dus scheelt als je terug komt niet zo’n klimaatschok..

  Dikke kus van Ralph
  Corne en Eveliene

 16. Hej An,
  Leuk om je verhaal weer te lezen!ook weer mooie foto’s joh.
  Lijkt me echt een ervaring zo op het strand slapen!

  Geniet nog van je laatste weken,

  Liefs Conny

 17. Je kan wel roman schrijver worden An! Mooi en fascinerend om weer te lezen én wat gaat de tijd hard zeg! Wat je zegt geniet bewust van de laatste weken en veel plezier met het afwerken van je to do list 😉

  Veel liefs,

  As

 18. Lieve Anneke,

  Mooie verhalen weer. Geniet nog even van die weken. En we hopen jou over een aantal weken weer te zien!

  Liefs!

  Daan, Debora en een dikke knuffel van Anna!

 19. Hey Ann!

  Mooie verhalen weer! Je hebt daar straks echt de hele periode meegemaakt.

  Liefs,

  Karen

Laat een reactie achter