Yeah…we started

geplaatst in: Africa Mercy | 15

AFM vanaf het strand
Push-push? Push-push?Als je de haven komt uitgelopen zijn er altijd wel meerdere fietstaxi’s die je willen brengen waar je wezen moet. De eerste week stellig volgehouden om te lopen, maar van de week toch gebruik gemaakt van de luxe van de tuk-tuk. (gemotoriseerde versie van de push-push). Leuk om ondertussen de omgeving even in je op te nemen. Madagascar is geen Afrika, het hoort alleen bij het continent Afrika. Je kunt ons niet vergelijken met Afrika. Dat is iets wat de dayworkers ons duidelijk proberen te maken. En verschil met Guinee zie ik ook zeker wel. De haven ziet er goed onderhouden en schoon uit. Speciale wandelpaden, geen verkeer kris kras en een goed beveiligde ingang. De hoofdweg is over het algemeen schoon en goed onderhouden zelfs de stoep is geasfalteerd. In plaats van heel veel auto’s zie je heel veel push-push en tuk-tuks. Je loopt langs meerdere kokosnoot verkopers en al snel bereik je het strand. Helaas is deze niet aan te raden om in te zwemmen ivm haaien. Het strand zelf is ook niet geheel schoon en her en der liggen glasscherven. Vanaf dit strand kun je wel mooi de Africa Mercy zien liggen.

En toch zijn we in Afrika. De zorgvraag is hoog. Madagascar heeft per 10.000 inwoners maar 2 artsen en 3 ziekenhuisbedden beschikbaar.
Vorige week is de screening gestart en zijn er al velen mensen die geselecteerd zijn voor een operatie. Ik ben nog niet bij de screening geweest maar heb er wel indrukwekkende foto’s van gezien en verhalen gehoord. We zijn hier nodig! Maandag zijn de eerste 7 patiënten aan boord gekomen en dinsdag de operaties gestart! Na 5 maanden sluiting van het ziekenhuis was dit voor velen echt iets om naar uit te kijken.
Vorige week vooral bezig geweest om het ziekenhuis gereed te maken voor de patiënten. De dayworkers kregen meerdere trainingen, ook van ons als verpleging. En samen met hen hebben we de zalen gereedgemaakt. Al het linnengoed van het ziekenhuis werd opnieuw gewassen omdat het 5 maanden in zakken opgeslagen had gezeten! Wat een klus, met elkaar geprobeerd om de machines continu te laten draaien. Kennisgemaakt met het team en de algemene chirurg heeft een klinische les gegeven over de operaties. De eerste nachten zijn inmiddels achter de rug. Het is een langzame start. Elke dag worden er een paar mensen opgenomen die de volgende dag geopereerd worden. Heel druk zijn m’n nachten niet geweest en daardoor zijn ze extra lang. Me maar nuttig gemaakt om Malagassi te leren van de dayworkers.

Afgelopen zaterdag werd volop benut om het schip af te gaan nu het ziekenhuis nog gesloten was en maar weinig mensen (bereikbaarheids)dienst hebben. Niet heel ver hiervandaan is een klein dierenpark met voornamelijk Lemurs. (in NL ook wel bekend als Maki’s, een half-apen soort die alleen voorkomen op Madagascar en omliggende eilanden) Iemand had via een dayworker 2 auto’s met gids geregeld en 12 mensen bij elkaar gesprokkeld om hier een mooie dag van te maken. En dat was het. Om 8u werden we opgehaald bij de ingang van de haven, en ze waren op tijd. Onderweg kregen we al één en ander aan info over de omgeving. O.a. over de handgemaakte wateren. Je ziet er mensen zand opduiken en in bootjes naar de kant brengen om te verkopen. In het park werd naast info over de dieren ook veel info gegeven over de bomen en planten. Behalve Lemurs ook schildpadden, slangen, kikkers en een kameleon gezien. De kameleon mocht het verblijf uit en ging van arm tot arm.
Nadat we het park gezien hadden, zijn we gaan lunchen en na de lunch gingen we verder voor een mooie hike naar de waterval. Onderweg echt veel geleerd over de mooie bomen en planten. Waaronder ook vanille en kaneel, ik had me er eigenlijk nooit in verdiept hoe dat groeit. We weten nu ook hoe te overleven in het landschap van Madagascar. De travelersplant heeft bijv. erg veel water in zich. Gewoon met een stok erin steken en het water stroomt eruit. Goed genoeg om je dorst te lessen. Uitleg gekregen hoe je van een blad een lepel kan maken, welke bladeren geschikt zijn om als toiletpapier te gebruiken en welke reinigende sappen in zich hebben. De waterval zelf stelde niet veel voor. De terugweg hebben we een mooie omweg gemaakt en voelde het door de dorre bladeren bijna aan als herfst.
Na afloop opperde onze gids of we zin hadden in een bamboe avontuur. We zouden met bamboe bootjes over de rivier kunnen varen. Dat leek onze groep wel leuk. Daar aangekomen kwamen er al enige twijfels maar toch zette we door. Toen er al 4 in het eerste bootje zaten hadden we al gauw door dat 6 in dat bootje niet ging passen. Het achterste ‘bankje’ ging al een aardig stukje onder water en die mensen zaten niet meer droog. Bij 5 mensen stopten we en voerden wij vast weg. Het tweede bootje was groter, had hogere bankjes en een afdakje, dus daar konden er wel meer in dachten we. Maar dat bleek iets te enthousiast. Dat bootje schommelde aardig, dus werd besloten in ieder geval de tassen aan de gids te geven en uiteindelijk besloten 2 mensen om niet mee te gaan. De motor was een man voorop die met zijn stok in het water duwde tot hij de bodem raakte en dan afzette. Onderweg kwamen we langs kleine huisjes, mensen die kleding aan het wassen waren of zichzelf. Na ong. 30 min, een paar oei en iew een spin momenten en wel gedeeltelijk nat kwamen we bij de eindbestemming. We servived the bamboe adventure!

Inmiddels mijn draai helemaal gevonden. Er is weinig veranderd hier aan boord. Het lijkt al zoveel langer dan ruim een week dat ik weer aan boord ben. Ik ben nog steeds alleen in mijn cabine en op een gespotte kakkerlak na in de douche en toiletruimte is het goed vertoeven op dek 2.

 

15 Antwoorden

 1. Leuk om weer te lezen over je belevenissen. Grappig dat alles zo schoon en geordend is (zelfs de stoep met asfalt?!). Voor mij heeft Afrika inderdaad een ander beeld. Veel plezier met je werk, collega’s en de mooie omgeving.
  Altijd weer bijzonder zo’n reis en avontuur.
  liefs, Miran

 2. Wichard en Monique

  Hallo Anneke,
  Leuk verhaal en mooie foto’s
  Maar ook treurig
  ……per 10.000 inwoners maar 2 artsen en 3 ziekenhuisbedden.
  Indrukwekkend die mensen ( foto screening )
  Wat hebben wij het hier dan goed !

  Groeten Wichard en Monique

 3. Ha Anneke, meid wat fijn dat je er weer bent en heerlijk kunt genieten! Doe dat vooral…hetzij op het schip of erbuiten! Liefs Petra Prins

 4. Hoi Anneke,
  Ik heb zo een goed beeld van wat je doet. Fijn dat je het weer naar je zin hebt. Heel veel succes!!!
  Groetjes Inez

 5. Mooie indrukken beschreven Ann. Ik zie het helemaal voor me. Nu snap ik het bamboe adventure nog beter. Wat een hachelijke onderneming.
  Geniet maar lekker van alles en succes met het mooie werk!

  Liefs

 6. Hey Anneke,

  Mooi dat je je draai alweer zo gevonden hebt en aan de slag ben! Leuk dat je de omgeving verkend heb en daar ook veel van geleerd heb! Ik weet ondertussen hoe rijst groeit en jij kaneel en vanille!
  Maar vooral heel veel zegen op je werk, jammer dat de nachten nog lang duren, maar goed om de taal te leren, want Engels zullen ze ook vast niet allemaal kunnen!

  Liefs Joëlle

 7. Hej An,

  Wat fijn om weer je verhaal te lezen en mee te gaan op avontuur!
  Je bent het schrijven nog niet verleerd hoor

  • Super dat er ook weer zoveel mensen in aanmerking komen om geholpen te worden!

   Heel veel zegen op je werk An en we kijken weer uit naar je volgende blog!

   Liefs Conny en Hans

 8. Leuke verhalen weer Ann! Nu is je werk periode alweer begonnen! Sterkte ermee, maar jou kennende komt dat vast wel goed!

  Liefs,
  Karen

 9. Anneke!

  Wat kan je toch heerlijk schrijven! Erg leuk om te lezen.
  Je bent daar kind aan huis!
  Veel plezier meid, succes en ik hoop snel weer zo’n leuke blog te lezen van al je avonturen.

  Liefs Lauren

 10. Leuk verhaal…fijn dat je je draai hebt gevonden.
  Succes en tot hoors.

 11. Hoi Anneke,

  Leuk voor je, dat je naast je werk, tijd heb voor ontspanning en de bevolking en de cultuur leert kennen. Ben benieuwd naar je vorderingen om Malagassi te spreken…..

  Gods zegene je

  Petra

 12. Irene Westendorp

  Anneke! Dat klinkt goed hoe je de wegen en verkeer beschrijft! Mss ga je daar nog fietsen 😉 is Malagassi n leuke taal? Hmm die bootjes zien er niet behoorlijk stevig uit…zaten er geen krokodillen in het water :p Veel suc6 en plezier met verplegen de komende dagen! Liefs

 13. Hoi Anneke,
  Wat een herkenbaar verhaal , de overtocht hebben we ook gedaan spannend he!
  Heel veel succes verder en geniet ervan.
  Liefs Wil

 14. Leuk hoor allemaal. en ik maar de hele dag met een stomazakje op mijn buik lopen in het antonius ziekenhuis.wat overigens erg leerzaam is
  groetjes en vele mooie dagen nog Jan

Laat een reactie achter