De tijd vliegt voorbij

geplaatst in: Africa Mercy | 11

Blij met haar armbandje!

 

‘Thank you so much, the cookies were good.’
Dat hoorden we als Nederlanders vaak afgelopen vrijdag. Donderdag hebben we met een groep de hele dag in de keuken gestaan om kruidnoten te bakken. Meestal word er vanuit Nederland wel wat opgestuurd aan Sinterklaas snoepgoed. Dit jaar niet, en om toch de schoenentraditie voort te zetten hebben we de hele donderdag kruidnoten gebakken met als resultaat zeker 15 kilo aan verse kruidnoten. Zo’n 200 zakjes gevuld met kruidnoten en ‘s avonds om 11 uur gingen we met wasmanden vol zakjes kruidnoten langs alle cabins om de schoenen die buiten de deur gezet waren te vullen. De rest van de kruidnoten werden vrijdagmiddag gebruikt bij het kinderfeest. Sinterklaas en zijn pieten werden aangekleed en naar buiten gesmokkeld. De kinderen (en volwassenen) zongen vanaf dek 7 en toen kwam Sinterklaas aangereden in de TukTuk. De kinderen hadden Sinterklaas kapoentje geleerd, en de Engelse versie van Zie ginds komt de stoomboot. Voor de lagere school was er voor iedereen een cadeautje. ’s Avonds met een Nederlandse groep surpriseavond gehouden. Hilarische gedichten en surprises waren gemaakt. Veel souvenirs als cadeautjes. Ik werd verwend met een tas, sleutelhanger en chocolade.

Zaterdagochtend met een Nederlands gezin mee geweest naar het strand voor een paar uurtjes, want om 14 uur moest ik werken. Voor de kinderen was het lang genoeg. Heerlijk aan de waterkant met ze gespeeld, wat gegeten en gedronken. Aan boord snel gedoucht en gewerkt bij de orthopedie kids. Het was een gezellige dienst. We hebben veel gezongen en spelletjes gedaan met elkaar. De tijd vloog voorbij.
Afgelopen zondag mee geweest naar een lokale kerk. Zo’n 20 minuten rijden vanaf de hoofdweg over een hobbelige Afrikaanse weg. Langs dorpjes, het platte land in. Deze gemeente is bezig met het bouwen van een nieuw gebouw. Na de dienst bouwen ze als gemeente deze kerk. Water werd uit het meertje gehaald door de vrouwen, de mannen gebruikte dit voor het maken van cement en zo werd er met elkaar gewerkt aan een deel van de fundering.

Afgelopen maandag was de eerste screeningsdag. Er werden ‘vrijwilligers’ gevraagd om te helpen met de security om de rij in de gaten te houden. Ik had me opgegeven. Rond half 8 arriveerden we en er stonden minder mensen dan gedacht. Ervaring van andere jaren was dat vooral de eerste screeningsdag het drukste is. Maar er stonden ongeveer 50 mensen. Later kwamen er nog ongeveer 50 bij. Ook kwamen er nog wat mensen met andere problemen waarvan we de informatie hebben doorgegeven aan het screeningsteam. Rond 10 uur waren we weer aan boord en kon ik nog even relaxen voor een serie van 3 avonddiensten.
Deze week zijn ook de Mercy Ministries gestart. Dit zijn wekelijkse bezoeken aan weeshuizen, gevangenis, of scholen of iets dergelijks in de stad. Dinsdagochtend ben ik mee geweest naar een soort bejaardenhuis. Op dit moment wonen er 8 mensen die ouder zijn dan 80 jaar. De eigenaresse legde uit dat de meeste van hen door familie (bijna) op straat gezet zijn. Geld en bezittingen zijn afgepakt. Echt triest. Één vrouw wil altijd haar weekendtas bij zich hebben omdat ze verwacht word opgehaald te worden. Ze woont er inmiddels al 6 jaar. Het gebouw ziet er goed uit. Iedereen heeft een eigen kamer, er is een gezamenlijke woonkamer en een tuin. We hebben armbandjes gemaakt voor ze, zelf waren ze niet in staat dat te doen. Maar één vrouw was erg blij met het armbandje dat ik voor haar gemaakt had.

Vanmorgen wilden we de stad ingaan. Maar helaas regende het behoorlijk. Daarom maar deze blog geschreven. Straks m’n laatste avonddienst als charge-nurse werken. Morgen ga ik nog mee naar gehandicapten kinderen. Vrijdag overdag werken en in het weekend ben ik vrij. Nog geen concrete plannen voor gemaakt en dan zijn maandag en dinsdag alweer mijn laatste werkdagen. Inmiddels al allerlei papieren ontvangen die ingevuld moeten worden voor vertrek. Erg leuk vind ik het niet. De tijd gaat zo snel. Ik probeer nog zoveel mogelijk te doen deze laatste week en geniet nog volop! We hebben nu een goede internet verbinding hier. Zelfs zo dat we mogen skypen. Alleen word ik geblokkeerd op m’n blog, gelukkig post mijn broertje m’n verhalen en foto’s, zodat jullie een beetje op de hoogte blijven.
Tot de volgende keer!

11 Antwoorden

 1. Wauw, wat een belevenissen!!

 2. Hoi An,

  Bedankt weer voor je verhaal!Wat een belevenissen weer joh.
  Ik snap dat het niet echt leuk is dat de tijd zo snel voorbij vliegt.Zoveel mooie dingen nog om te doen eigenlijk…ze zullen je missen en jij hen!!!
  Geniet nog van de laatste dagen hoor en misschien kan je nog wat leuks doen het weekend!

  groetjes Conny

 3. Wat een belevenissen weer. Het is niet één moment saai hé… al die afwisseling aan boord. Geniet van de laatste avonturen! Liefs Lyd

 4. Wat een heerlijk verhaal weer! Lief dat jullie zoveel gebakken hebben om iedereen te kunnen laten genieten.
  Geniet van de laatste tijd dat je er nog bent!

 5. He Anneke,
  De tijd gaat inderdaad heel snel. Geniet daarom maar extra!!
  Groetjes, Inez

 6. Wauw! Tijd vliegt zeker ……
  Leuk verhaal weer an.
  Geniet er nog even van
  XX Vera

 7. Het blijft bizar om te lezen. Al die verhalen die jij elke keer weer meemaakt!

  Tja Ann, aan alles komt een eind… Nog even genieten van alle laatste dingen. Ik vind het ook wel weer jammer dat je verhalen dan weer voorbij zijn…

  Liefs!

 8. Lieve Anneke! Geniet nog volop van wat je mag doen aan boord, maar ook nog aan land, bij de gehandicapte kinderen! Het is nog niet zover…nog lange niet, nog lange niet 😉 Hopelijk krijg je nog wat patiënten contact foto’s…Snuif alle geuren, kleuren en mooie momenten in je op 🙂 liefs Irene

 9. Ik heb weer genoten van al je verhalen! Nog een heel mooie week en tot in het nieuwe jaar ! fijne feestdagen toegewenst. XX

 10. Geniet er nog ff van en dan wens ik je een goede veilige terugreis
  Fijne feestdagen x Jan

 11. Mooi verhaal weer Ann! Jamme dat het zo regende toen je de stad in wilde! Nog even meid en je bent weer terug in ons koude kikkerlandje! Genie nog volop van de laatste dagen!

  Knuffel!

Laat een reactie achter