Hoop hebben is mooi, hoop geven ook!

geplaatst in: Africa Mercy | 10

Yeah...Madagascar

Hoop. Gisteren was zo’n dag om eens extra na te denken over dat woordje: hoop. Mercy Ships heeft als missie het brengen van hoop en genezing aan de allerarmste. Gisteren hielp ik mee met de dock screening van de algemene chirurgie. Deze patiënten waren al geweest bij de algemene screening en zijn daar gezien door het screeningsteam . Als dit team verwacht dat de chirurg de patiënt kan opereren krijgt de patiënt een afspraak voor de dock screening. Dit is naast het schip op het dock. Hierbij is de chirurg aanwezig die de komende weken gaat opereren en geeft dus de uiteindelijke goedkeuring. De patiënt krijgt dan direct de datum te horen wanneer er plaats is voor operatie en uiteindelijk komt de patiënt dus later aan boord voor de operatie. In al deze stappen hoopt de patiënt dat hij/zij geholpen kan worden. Wat was het dan mooi om te zien dat er zeker aan 40 mensen de hoop werd bevestigd om de komende 3 weken in aanmerking te komen voor een operatie. En ik hoop een groot aantal van deze mensen te mogen verplegen op mijn afdeling. Helaas zal ik niet iedereen kunnen verplegen want de tijd vliegt hier voorbij. En zal ik over ruim 2 weken het schip verlaten om aan de terugreis te beginnen. Maar daar wil ik nog even niet verder over nadenken.
Afgelopen weekend een dienst gedraaid op de afdeling met de orthopedie kindjes. Wat een doorzettertjes zijn het zeg. Bij de eerste keren oefenen met lopen schreeuwen en huilen ze wat af, maar na een aantal keer zie je de trots op hun gezichtjes verschijnen en stappen ze parmantig rond.

Langs dorpjes

Vorig weekend het kanaal op geweest met een groep van 10 personen. Het kanaal begint in Tamatave en gaat ongeveer 100 km naar het zuiden. Wij zijn zo’n 60 km naar beneden gegaan. De trip was geregeld door een NLs echtpaar die tripjes organiseert en daarbij niet op het massatoerisme is gericht. Er ging een Engelstalige gids mee in de boot. We kwamen wat langs dorpjes en na ongeveer 30 min was al onze eerste stop: het restaurant waar we zouden gaan lunchen. Maar het was nog maar 10u! Dus zijn we het dorpje doorgelopen met de gids en ‘opeens’ kwamen we bij het strand. Ik had niet verwacht dat het kanaal zo dicht langs het strand liep. Hier hebben we wat gerelaxt, foto’s gemaakt, er zijn wat mensen de zee ingegaan enz. Toen we na een tijdje weer verder liepen zag iemand opeens de vin van een dolfijn vrij dicht langs de kant. Helaas bleef het bij af en toe een vin zien en was hij niet erg actief. Bij het restaurantje aangekomen waren we erg benieuwd wat het Madagaskar menu ons zou bieden. Voorgerecht: rauwkost salade met gefrituurd fruit en pinda’s. Erg lekker. Hoofdmenu: magere kip (ik kon maar weinig vlees ontdekken) met rijst en één of ander groen sausje. Niet alles opgegeten. Toetje: in rum geflambeerde plantain (banaansoort). Aan het einde van de maaltijd kwam er een groepje Afrikaanse meisje een traditionele dans voor ons uitvoeren. Hierna gingen we weer verder het kanaal op. Je komt langs veel Afrikaanse dorpjes, hutjes zijn vaak gemaakt van riet of bamboe, mensen wassen zich in het kanaal of doen er hun was. Je komt veel visnetten tegen. We zijn gestopt bij een klein bedrijfje dat eucalyptusolie maakt. Voor 3 liter eucalyptus sap zijn 400 kilo eucalyptus bladeren nodig. Een kleine tussenstop gemaakt bij een lychee boom. Het is lychee seizoen hier. Heerlijk zo vers van de boom…ik kan er wel van blijven eten! Er werden wat trossen de boot ingeladen en gingen we weer verder, de schillen en pitten konden gewoon overboord. Bij ons onderkomen voor de nacht aangekomen namen we eerst de eigenaar aan boord en staken we het kanaal over. Deze mensen zijn bezig met een herbossingsproject en iedereen die komt overnachten laten ze een boom planten. Eerst kregen we uitleg over de boomsoorten en daarna werd het gat voor ons gegraven en konden we de boom planten. Met een GPS werden de coördinaten op een papiertje genoteerd en moesten we onze naam erbij zetten. Daarna voeren we weer naar de overkant naar onze verblijfplaats voor de nacht: een traditionele bungalow: op palen, houten vloer, rieten wanden en palmbladeren als dak. Gelukkig was het wel waterdicht, want het regende behoorlijk ‘s nachts. We moesten nog even wachten op onze maaltijd en konden we dus even onze verblijfplaats bekijken. De bungalows lagen iets op een heuveltje. Aan de ene kant zag je het kanaal en aan de andere kant de zee. Echt een super locatie. Het menu was weer rauwkost vooraf, daarna rijst met een hele vis (incl. staart en oog). Tja en onbeleefd wilde ik niet zijn en heb dus voor mijn doen veel van de vis op. Elk stukje nauwkeurig nageplozen op graten, maar na een paar stukjes vond ik het wel genoeg. Als toetje kwamen er schalen met lychees op tafel. Na de maaltijd kwamen er vrouwen uit het dorpje zingen en dansen voor ons. Het is hier al vroeg donker, dus na de maaltijd zijn we maar naar bed gegaan. Ik lag samen met Janneke in een twee persoonsbed, we hadden een klamboe maar daar zaten gaten in. Gelukkig zijn er maar weinig muggen zo dicht bij de zee. Heerlijk om het geluid van de zee te horen vanuit je bed. De regen maakte me wel wakker ‘s nachts en rond 4u begon het al licht te worden. We hadden onze wekker om 5u gezet om de zonsopgang te zien, maar helaas waren we daar net te laat voor. En omdat we toch al wakker waren zijn we lekker in de golven gaan springen. Om 7u stond het ontbijt klaar: soort donutsbroodjes met boter en suiker en koffie of thee. Om 8u vertrokken we weer richting het bootje. We werden via het dorpje naar het bootje gebracht en daar stonden nog souvenirkraampjes op ons te wachten. Veel leuker om hier wat te kopen in zo’n dorpje. We voeren een klein stukje verder naar de andere kant van een meer en daar is een toeristisch hotel met een bos waar de Lemurs leven. We gingen met een gids door het bos om de Lemurs te zoeken. De eerste die we zagen waren niet van plan om naar ons toe te komen. Wat later hadden we een groep die maar wat graag van onze bananen wilden snoepen. Leuke en vriendelijke beestjes zijn het. Eentje was zelfs zo vriendelijk dat hij eerst zijn hand onder de jouwe lag en daarna met zijn andere hand het stukje banaan pakte en daarna nog je hand schudde.
Na de tour kregen we lunch. Dit keer was het keuze: vlees of vis. Ik kreeg een heerlijk stuk zeboe met patatjes en een verse fruitsalade toe. Rond 14u was het tijd om aan de terugtocht te beginnen. Zo’n 2,5 uur over het kanaal gevaren. Onderweg zagen we erg veel vissers die de netten aan het controleren waren. Het was een mooi afwisselend uitje. Veel water en natuur gezien en wat meegekregen van de Afrikaanse Madagascar cultuur.

Thanksgiving voor de Amerikanen is voorbij en dat is voor hun een tijd om de kerstspullen uit de kast te gaan halen. Het schip is inmiddels al in de kerstversiering gehesen. Terwijl wij nog druk bezig zijn met de Sinterklaas voorbereidingen. We hebben een Amerikaan gevonden die Sinterklaas wil spelen. We zijn afgelopen week cadeautjes voor de basisschool gaan kopen op de markt. Lekker aan het onderhandelen geweest. Met de kinderen van de basisschool vieren we het vrijdagmiddag en ‘s avonds gaan we het met een groep NL-ers vieren. Inclusief surprise en gedicht. Vanmorgen zijn we met een heel stel weer naar de markt geweest om cadeautjes voor de surprises in te slaan. Nu word het knutsel en dicht tijd. Straks maar even naar het zwembad om daar na wat baantjes gezwommen te hebben aan m’n gedicht te gaan beginnen.

Veloma! Au revoir! Good bye! Doei!

Ik heb nog steeds geen foto’s van patiënten. Daarom maar wat foto’s van vorig weekend zodat jullie meegenieten van Madagascar.

10 Antwoorden

 1. Held! Je hebt gewoon vis op!

 2. Mooi verhaal weer Ann. Een goede indruk van je werk aan boord. Toen ik je sprak stond dat nog te gebeuren en nu kijk je alweer terug op een prachtige dag vol hoop voor veel mensen. Een echt cultureel uitstapje mag niet ontbreken. Ik zie je al aan die vis plukken. Niks voor jou, maar dapper dat je het geprobeerd hebt. Bedankt voor het delen van je ervaring. Tot snel weer en geniet van alles! Liefs Lydia

 3. Hii Anneke. Nog maar een paar weken?? Ik heb het idee dat je nig maar net weg bent. Ik vind het heerlijk om je verhalen te lezen. Wat een avontuur. Geniet nog maar even van alles. Tot snel. Gr andrea

 4. Ha Ann!

  Leuk dat je tijdens deze wat kortere periode toch weer een leuk uitstapje gemaakt hebt! Vrijdag zwaaien we Sinterklaas uit. En voor de kerst kom je al weer naar Nederland!

  Geniet er dus nog maar lekker van. Want het is hier erg grijs en koud…

  Liefs,
  Karen

 5. Hey Anneke,

  Met plezier lees ik je verslagen. Je hebt schrijverstalent, je neemt me helemaal mee in je avontuur.
  En de glimlach op je gezicht zegt me dat je enorm geniet daar. Geweldig!
  Wat gaat de tijd snel he?!
  Je huis in de gaten houden doe ik niet meer (ben verhuisd)…wel een mooie voortuin joh, dat heb ik nog gezien.
  Geniet van je laatste weken in Madagascar!

  Groetjes van je (niet meer) bijna buurvrouw,
  Marijke

 6. Wauw Ann wat een leuke trip zeg! Gaaf!
  Geniet nog even extra hè van je laatste weekjes… Time flies when you’re doing good work

 7. Aline nieuwland

  Leuk om je verslag weer te lezen, Anneke!
  Nog een fijne tijd daar hoor!

  Aline Nieuwland

 8. Wow An. Wat een leuke avonturen die je meemaakt en geloof zeker dat het veel voldoening geeft om wat voor deze mensen te kunnen betekenen!
  Wat gaat de tijd hard! Geniet van de aankomende weken!!!

  Liefs,
  Christine

 9. Fijne weekjes nog , en wat mij betreft mag je nog wel wat langer blijven hoor!

 10. Wow wat gaat de tijd snel An!
  Super leuk weer om je avonturen te lezen en ook leuk om te zien dat je ook wel echt van het mooie land kunt genieten!
  Een hele fijne tijd nog in je laatste weekjes daar!
  Liefs,
  Judith

Laat een reactie achter