Eerste blog vanuit Benin

geplaatst in: Africa Mercy | 23

Hier een eerste bericht vanuit Benin. Vrijdagochtend rond half 6 thuis vertrokken en na een tussenlanding  in Ivoorkust, waar meer dan de helft van de passagiers uitstapte, landde ik rond half 8 in Benin. Ik zou met nog een MercyShipper op dezelfde vlucht zitten maar zij had de verbinding op Brussel gemist.

En dan gelijk het Afrikaanse gevoel als je de trap van het vliegtuig afloop naar de pendelbus…die onbeschrijfelijke geur en warmte. Klein stukje rijden en dan de bus uit en kom je in de rij te staan voor de douane…3 balies voor mensen uit Benin, 1 balie voor ‘overige’. Helaas was die rij het langst en duurde het even voor ik de stempel in mijn paspoort kreeg en mocht doorlopen. Daar zag ik al snel dat beide tassen waren meegevlogen. Het blijft altijd een beetje spannend of dat gebeurt en voel je een kleine opluchting als je ze op de band ziet liggen. En dan naar buiten? Nee…alle bagage gaat door de scan en daarna volgt er een rij om te controleren of je wel de juiste tas mee hebt…en als dat zo is mat je eindelijk gaan! Ik werd opgehaald door een voor mij om onbekende MercyShipper die een boekje stond te lezen en ik was hem dus voorbij gelopen. Verderop stond ik te wachten en te kijken of Ik ergens een Mercy Ships auto zag. Maar die kon ik zo snel niet vinden…en toen er niemand meer naar buiten kwam keek hij rond of hij ergens een ‘verloren’ MercyShipper zag staan. En ja hoor daar stond ik braaf te wachten. Totaal denk maar 10 minuten.

Vanaf de luchthaven is het 15 min rijden naar het schip over een mooie geasfalteerde weg zonder gaten. Dat komt omdat er veel ambassades langs de weg zitten. De haven was erg druk en na een blokkade omzeild te hebben kwam daar de Africa Mercy in zicht achter opgestapelde containers…niemand die daar zomaar ff overheen klimt. De Africa Mercy: mijn thuis voor de komende 7 weken. Ik werd gelijk warm onthaald door een bekende die me hielp mijn tassen de gangway op te sjouwen. Wat ‘Hi’, ‘Hello’ en ‘Hugs’ tussen de aankomstpapieren invullen en ik kon naar mijn cabine.  Een 6 persoons waarin ik het middelste bovenbed heb. Mijn bunkmate was een weekend weg dus ik had alle ruimte om uit te pakken.

Zaterdagochtend bij het ontbijt ontmoette ik een NLer, na een kennismakingspraatje kwam de vraag wat ga je vandaag doen? Ik…eh…geen idee ik ben net geland. Wij gaan met een groepje naar Bab’s Dock misschien kun je nog wel mee. Even later kwam ze me vertellen dat ik mee kon en om 9 uur vertrokken we. Het eerste stuk was weer overdekt mooie asfalt weg maar al snel kwamen we op de Afrikaanse zandweg, vol hobbels en kuilen en dat voor ongeveer 45 minuten. Een weg langs de kust met kraampjes, restaurantjes en dorpjes. Af en toe een groep mensen die hun visnetten binnenhaalde,  veel zemidjans (motors) het zichtbaar makkelijker hadden op de zandweg. Maar daar kwam dan afslag Babs Dock. Auto parkeren en daar is het? Nee met een motorbootje werden we door de mangrove naar een mooi meer met een aanlegsteiger gebracht. Uitstappen en het relaxen kon beginnen. We zijn nog even naar een dorpje gelopen waar veel mooie gele vogels in de bomen waren en mooie nestjes hadden gemaakt. Ondertussen werd er in en op het water ook hard gewerkt: een visser die zijn netten uitgooide, vrouwen die hout of andere dingen naar de overkant voerde, of lopend door het water met een mand op hun hoofd. Al voelde het heel raar/dubbel om een eerste dag zo te beginnen. Maar ik zal eerlijk zijn: ik heb ervan genoten.

Zondagochtend meegegaan naar een Afrikaanse kerkdienst. Zingen, dansen, hoop herrie en hitte. Maar wat was het weer leuk. Kinderen die de hele dienst (2,5uur) bij je op schoot willen zitten. Alsof het nog niet warm genoeg was.

Vandaag mijn oriëntatie gehad. Het is toch alweer meer dan 2 jaar geleden dat ik aan boord was dus dan is dat wel weer nodig. Al voelt dat echt niet zo. Het voelt hier zo vertrouwd, weinig tot niets is veranderd, ik weet de weg nog, als ik alle papieren ziet denk ik…owja…ik weet het nog wel, veel bekenden die hier nog of weer rondlopen. En morgen mag ik dan eindelijk echt beginnen op de Ward (afdeling)! Hoop jullie snel een werkupdate te kunnen geven!

 

23 Antwoorden

 1. A.v.Cappellen

  Lieve kleindochter.

  Leuk weer van je te horen,Gods zegen op je werk.

  Volgen met belangstelling je verdere verhalen.

  Hartelijke groeten van Opa en Oma van Cappellen

  .

 2. Hej An,wat fijn voor je om weer op je “plekje” te zijn!Veel succes weer met het mooie werk!
  Groetjes van ons

 3. Fijn dat het allemaal vertrouwd voor je is 🙂 Heel veel werkplezier de komende weken, geniet ervan! Liefs Ien

 4. Hoi Anneke,

  Leuk om te horen, ik krijg ook zo weer zin om op reis te gaan.
  Gezegende tijd toe gewenst
  groet Marten

 5. Wat goed van je Anneke dat je dit iedere keer weer doet.
  Je bent een mooi mens. Xx

 6. Zo te lezen voelt het weer als thuiskomen voor jou daar!

  Heel veel succes en plezier de komende tijd, heerlijk om mee te kunnen genieten van je avonturen!

 7. Corrie Zwijjnenburg

  hoi Anneke,

  Fijn dat je er weer goed bent aangekomen. Je maakt ook altijd wel iets bijzonders mee. Geniet van deze weken. Je hebt er erg naar uitgezien. Veel Zegen op je werk wat je daar weer mag doen. Heel veel sterkte

 8. Colinda Riemens

  Mooi om zo mee te reizen met je. En helemaal leuk dat je er zoveel foto’s bij zet!
  Heel veel zegen en succes!
  Groetjes, Colinda

 9. Mooi verhaal Anneke, dat zal wel even spannend geweest zijn op de luchthaven.
  Je mistte al de reisgenoot en stond je daar alleen . Gelukkig weet je inmiddels hoe het in Afrika werkt , don’t worry!!
  Veel werkplezier en geniet van deze bijzondere tijd.

 10. Hee An! Zo leuk om te lezen en herkenbaar!! Zou zo achter je aankomen! Geniet ervan en werkse! 😉

  Liefs, Laura

 11. Ha Ann,

  Leuk wakker worden zo! Fijn dat je je plekje weer gevonden hebt! Geniet ervan!

 12. Eveliene van den Berg

  Super om je eerste verhaal te lezen An!
  Maak er een fantastische tijd van en geniet van alle mooie momenten…veel succes met je werk daar!

  Liefs, Eef

 13. Vera Breederveld

  Wauw Ann, wat een welkom!!!!! Nu al aan het genieten van je verhaal en foto’s. Zo benieuwd naar de rest van je avontuur. Succes op de afdeling en doe voorzichtig. XX

 14. Mirjam van Asperen

  Wat gaaf dat je weer op het schip zit! Heel veel plezier weer op de ward. Weet je al welke?

 15. Gewoon of ik stiekem toch met je mee gereisd ben en alles even over kan doen……heerlijk dat jij een vervolg kan beschrijven! Succes morgen !

 16. Leuk Anneke om je eerste blog te lezen. En je hebt je plek alweer gevonden zo lees ik.
  Wauw! Bijzonder hoor.
  Fijn dat ik zo een beetje mee mag kijken met wat je doet. Erg leuk!
  Geniet er van meid! Toen ik je onlangs sprak gingen je ogen gewoon stralen toen je er over vertelde. Heel gaaf!
  Werkze de komende dagen!

 17. Leuk begin An!! Heel veel werkplezier de komende 7 weken….. dikke kus Cindy

 18. Ik heb je geen gedsg gezegd, maar ik wens jou 7 geweldige weken! Ik zal me voorstellen als je terug komt !

 19. Corry Bruinstroop

  Dat wordt weer 7 weken genieten ,hard werken,en je met liefde inzetten voor deze mensen
  Chapeau…geniet ervan dan henieten wij van de blogs..
  Succes
  Corry Bruinstroop

 20. Niek en Miranda

  Fijn dat je er weer bent, Anneke!
  Morgen mag je lekker aan de slag. Mooie tijd toegewenst!

 21. Leuk om je ervaringen weer te lezen. Een ontspannen start van je werk op Mercy Ships. Leuk dat je direct de cultuur weer ingedoken bent. Twee jaar geleden alweer dat je met Mercy Ships meeging? De tijd vliegt! Ik ben benieuwd naar je nieuwe blog. Liefs Lyd

 22. Heerlijk ann, je bent weer helemaal thuis bij je tweede huis?
  Fantastisch dat je gelijk de Afrikaanse sferen weer kon proeven.
  Succes met werken! ??

  Xxx

 23. Toppy Anneke veel succes weer deze mooie onderneming, heb veel respect voor je. Gr John huijser.

Laat een reactie achter