Begroet de Jovo’s!

geplaatst in: Africa Mercy | 11

Jovo, Jovo, Jovo! Kinderen springen en zwaaien uitbundig. Zo worden wij blanken hier begroet. Zeker op plaatsen waar weinig blanken komen. Vriendelijk terugzwaaien is het beste. Van een veilige afstand durven ze wel te roepen, maar dichterbij komen en/of aanraken is toch wel erg eng. En volgens uitleg is het geen uitschelden maar zeggen ze het met respect voor de blanken.

Drumdorpje

Afgelopen zaterdag naar Adjara geweest met een groep van 20. Adjara is een drumdorpje op ongeveer 1,5uur rijden hier vandaan net voorbij de stad PortoNovo. De eerste stop was bij het museum. Erg Afrikaans…een paar muurschilderingen en 2 ruimtes met (Voodoo) maskers met de daarbij behorende uitleg. Daarna gingen we door naar de drummarkt. Daar werden we op bankjes in een kring gezet en kregen we een live drum concert. Daarna kregen we nog een soort lesje in ritme drum. 4 keer zijkant 1 in het midden, 4 keer zijkant 1 in het midden. Pfff…respect! Niets geen drumstokjes ofzo…gewoon alles met de hand. Daarna kwam natuurlijk de kunst om de trommels te verkopen. Hierna liepen we door het dorpje naar een binnenplaats waar de drums gemaakt worden. Echt handwerk, geen machine komt eraan te pas. Stuk boom uithollen, schaven, dierenhuid strak spannen en de haren eraf schrapen, dan nog afwerken. Ondertussen had zich een kinderschare om de jovo’s gevormd. Twee jongentjes waren wat verlegen en veegden met hun vingers over m’n blanke arm om te kijken of het wel echt was.
De lunch kregen we in een restaurantje. Boven was ruimte om te zitten en beneden werd varkensvlees gegrild op vuur. Heerlijk! Alhoewel…het vlees was heerlijk. Wat er verder geserveerd werd was maisjam…soort pittige puree van mais met een onbestemd bruine saus en nog iets van groente met vis (wat ik natuurlijk overgeslagen heb). Alles werd met de hand gegeten.
Na de lunch gingen we verder met de bus richting een agriculture project. Dit project ligt wat afgelegen en bereikte we per boot. Alleen was de boot te zwaar of de bodem iets te ondiep richting de aanlegplaats en die blanken konden niet door het water banjeren dus werden er twee uitgetild en naar de kant gebracht. Waaronder ook ik. ’s Avonds kwamen we moe maar voldaan net voor etenstijd weer aan boord.

Pasen

Zonsopgang met Pasen

Ik had jullie verteld dat ik het paasweekend moest werken. Het was zo rustig in het ziekenhuis dan ik goede vrijdag en de zaterdag ‘on call’ was. Ik zou alleen moeten werken als een collega ziek zou worden. Helaas moest ik me vrijdag ziek melden i.v.m. een oogontsteking. Ik was midden in de nacht wakker geworden met een gezwollen en jeukend oog. Gelijk ’s morgens richting het ziekenhuis gegaan waar de dokter nog moest beginnen met ronde lopen. Een verpleegkundige had m’n oog gespoeld om te kijken of het geen vuiltje was. De dokter nam me na de ronde mee naar de oogafdeling en bekeek m’n oog met de beschikbare apparaten. Voor de zekerheid kreeg ik antibiotica- en antiallergie oogdruppels en moest ik me zaterdagochtend weer melden. Zaterdagochtend vertelde de dokter me dat hij met de oogarts had gesproken en ik moest elk uur antibiotica druppels gebruiken en eind van de middag wilde de oogarts me zien Ik kreeg een WhatsApp bericht toen hij aan boord was en tijd had om me te zien. Het was echt een ontsteking. Dat betekende: 10 dagen niet naar het zwembad, niet naar het strand, geen lenzen in en het liefst stof vermijden. Totaal 1 week antibiotica druppels. Gelukkig ging het al snel beter met m’n oog en is het inmiddels volledig genezen. En vervolgafspraken??? Die waren verder in de wandelgangen of tijdens het eten. Zo handig hier aan boord!

1e Paasdag zongen we paasliederen op deck 8 tijdens zonsopgang na een regenachtige nacht, hadden we croissantjes als ontbijt, met aansluitend een mooie dienst en kreeg ik net voor de lunch te horen dat ik niet hoefde te werken. (Omdat er nog maar 4 patiënten overgebleven waren. En het was mij vrijgeven of iemand die die week zou vertrekken het dit haar laatste dienst zou zijn. Dus kreeg ik vrij.) Daardoor kon ik extra genieten van de paaslunch.

2e paasdag naar Ganvié geweest. Dat is een dorpje in het Nokoué meer gebouwd op palen. Bijna alles gebeurt per boot. En zoals wij in NL fietsen hebben hebben hun bootjes. Minimaal 3 per gezin: 1 voor vader, 1 voor moeder en 1 voor de kinderen. Zelfs de markt bestaat uit alleen maar bootjes, helaas was dat er deze dag niet door de feestdag. Er zijn een paar eilandjes gemaakt voor de school, kerk, moskee, het ziekenhuis en een restaurant/hotel. Waar je ook maar keek je zag altijd wel bootjes of hoorden we de kinderen vanuit hun boot of hutje ‘Jovo’ roepen. De gids gaf ons wat
meer informatie over het ontstaan van het dorp dat teruggaat naar de 16e eeuw. De volksstam verplaatste zich van de rand van het meer naar het meer zelf om te ontsnappen aan de slavenhandel. Bijna alle mannen zijn vissers en iedereen heeft zijn eigen territorium met netten. De vrouwen verkopen de door de mannen gevangen vis. Speciaal voor de toeristen hebben ze een souvenirwinkel op palen en proberen ze je vanalles aan te smeren.

Ziekenhuis

Julien op deck 7

Verder heb ik 2 dagen alternatieve taken gekregen omdat het ziekenhuis niet vol is. Zoals bijv. statussen scannen van patiënten die definitief naar huis zijn. Het rare/mooie is dat als je met de OK assistentes praat hun het wel druk hebben. Elke dag is het OK programma vol. Het is niet zo dat er geen patiënten zijn, maar ze mogen over het algemeen gewoon snel naar huis waardoor de turnover hoog is maar de bedbezetting niet. Daarom mogen we niet klagen maar moeten we kijken naar de patiënten. En hoe kort ze er ook zijn, dankbaar en blij zijn ze wel. Deze week hebben we op de B afdeling vooral mensen met lipomen die verwijderd worden. (lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen). Een man die er één op z’n rug had, een op z’n hoofd en een ander is z’n nek. Een ingreep van ongeveer een uur maar met grote verandering. Ook mocht ik van de week voor Julien zorgen. Julien is gevolgd door het National Geografic team begin van het seizoen. https://mercyships.be/patient-stories/julien-verbergt-zich-niet-meer/  Vanwege een vervolgoperatie is hij weer opgenomen. Gelukkig gaat het goed en is de wond bijna dicht. Ook heb ik Sonia mogen verplegen: https://www.mercyships.nl/wat-wij-doen/verhalen/sonia-rsquo-s-nieuwe-gezicht   Het is goed om ook de verhalen achter de patiënt te kennen.

’s Middags gaan we altijd met de patiënten die dat mogen naar deck 7 om de patiënten wat buitenlucht/licht en warmte te geven. Kinderen kunnen op fietsjes rijden of rondgereden worden in een kar. Moeders en ouderen genieten van het uitzicht of spelen spelletjes aan de tafels. Altijd een mooie tijd na een dagdienst.

Algemeen
Verder geniet ik van het leven aan boord, denk je snel even te eten blijf je lang natafelen, doe ik regelmatig ‘s avonds spelletjes, maken we een wandeling om vervolgens de dorst te lessen met een kokosnoot die we bij een vrouwtje kopen of gaan we een ijsje halen bij een Italiaanse ijssalon na een fikse wandeling naar de markt. Of bedenk je dat je op je vrije dag wel even naar het strand kan, loop je met z’n 3en van de havenpoort zo’n 200 meter naar het hotel waar ook de taxiverzamelplaats is en onderhandel je over de prijs en 20 minuten later plons je in het water omdat het toch wel erg warm is.
Ik ben meegeweest naar de laatste celebration of sight. Een viering voor mensen die aan hun ogen geopereerd zijn. Een aantal kregen de mogelijkheid om over hun leven voor de operatie te vertellen en hoe de operatie hun leven heeft veranderd. Iedereen droeg braaf hun zonnebril die ze ook van MercyShips gekregen hebben om hun ogen te beschermen.

 

Nog 9 dagen dit mooie, bijzondere leventje en dan kom ik weer richting ons kikkerlandje!

Vanavond een avonddienst en het weekend ga ik weer de nacht in. Volgende week nog 2 dagdiensten en dan word het alweer tijd om in te pakken.

Vergeten jullie National Geographic niet op vrijdagavond om 21u als jullie de mogelijkheid hebben om te kijken? Hier zit de zaal elke maandagavond vol om de afleveringen te volgen.

 

Groeten vanuit een warm en zonnig Cotonou!

 

11 Antwoorden

 1. Monika McCasland

  Good evening, I was just taking a look at your site and submitted this message via your contact form. The contact page on your site sends you these messages via email which is the reason you are reading through my message right now right? That’s half the battle with any kind of advertising, making people actually READ your advertisement and that’s exactly what I just accomplished with you! If you have an ad message you would like to blast out to millions of websites via their contact forms in the U.S. or to any country worldwide send me a quick note now, I can even target particular niches and my pricing is very affordable. Write an email to: Phungcorsi@gmail.com

 2. Do you want more people to visit your website? Get tons of keyword targeted visitors directly to your site. Boost revenues fast. Start seeing results in as little as 48 hours. To get details email us here: walter3519rob@gmail.com

 3. Ik heb weer zitten smullen van je verhaal en belevenissen. We kijken ook iedere week tegenwoordig naar MS en vinden het prachtig om te zien wat voor een mooi werk daar gedaan wordt!

 4. Hey Anneke,

  Tjonge zeg wat vliegt de tijd!!
  Je vader vertelde het me met Pasen van je oog. Wat vervelend!!
  Maar eh…ik weet dat je dit niet tegen elke lensdrager kunt zeggen…die bril staat je hartstikke goed!! 😉
  Wat een mooie dingen heb je gezien en gedaan en wat geniet je er ook van, dat lees je door alles heen.
  Geniet nog van je laatste dagen en natuurlijk welkom weer in Krimpen!!!

  Groetjes, Marijke

 5. A.v.Cappellen

  Lieve kleindochter.

  met belangstelling je verhaal gelezen, wat fijn dat je oog weer beter is.
  we vinden je verhalen, als voorheen, geweldig.
  een beetje trots zijn we wel.
  nog goede diensten en een goede thuisreis.
  Gods zegen in alles en tot ziens in Krimpen.
  hartelijke groeten uit Putten van Opa en Oma van Cappellen.

 6. Mooi om te lezen Ann!!!! Fijn dat je oog genezen is! Je maakt zo weer van alles mee. Liefs Lydia

 7. Hej An,
  Leuk om je verhaal weer te lezen!
  Wat gaat de tijd snel hè?
  Geniet van je laatste daagjes hoor!

  Groetjes Conny

 8. Hoi Anneke!
  We kijken iedere keer vol verwondering naar de afleveringen van MS! Wat een mooi en bijzonder werk is het toch! En daar mag jij een schakeltje in zijn!
  Weer bedankt voor je verslag! Het is zo leuk om te lezen elke keer!
  Nog mooie dagen daar, en tot gauw!

 9. nel oosterwijk

  Anneke wat een orachtig verhaal en wat maak je bijzondere dingen mee
  het is steeds weer afwisselend bij je
  geniet er nog even van

  groetjes van cor en nel oosterwijk

 10. Ha Ann, wat een mooie verhalen! Wel vervelend van je oog. Gelukkig gaat het alweer een stuk beter. Het gaat echt opschieten nu! Het heien is inmiddels voorbij?

  Groetjes!

 11. Anneke! Wat een leuk verhaal weer! De tijd gaat veel te snel he! 😉 Nog maar weer een heel aantal mooie diensten! Kben blij dat het beter gaat met je oog..zal best ff rottig zijn geweest.
  Liefs Irene

Laat een reactie achter