Screeningsupdate en grensoverreizend gedrag

geplaatst in: Africa Mercy | 19

Het is weer tijd om jullie op de hoogte te brengen over de afgelopen weken.

Mijn eerste dag bij de screening was een drukke dag. Er werden 66 patiënten op het dock verwacht voor de screening van de algemene chirurgie. Voornamelijk jongens en mannen met liesbreuken. Mensen worden al eerder gezien en beoordeeld door het screeningsteam en als er een chirurg aan boord komt die de betreffende operatie zou kunnen doen worden de patiënten opgebeld (soms via buurman/vriend/oom/broer ed) om zich om 7uur te melden bij een verzamelpunt vanwaar ze met een busje opgehaald worden en bij het schip gebracht worden. Daar blijven ze buiten onder een grote partytent wachten tot ze door de ons worden binnengeroepen in de screeningstent.

‘De eerste koepeltent is van screening’

Op het dock staan meerdere grote tenten waarvan één de tent van het screeningsteam is. Hier zien wij als verpleegkundige eerst de patiënt, vragen allerlei mogelijke ziektebeelden uit en doen zo nodig aanvullende onderzoeken (malariatest bijv) . Hierna gaan ze weer naar buiten en wachten ze tot ze weer binnen geroepen worden voor ziekenhuis zaalarts als we nog aanvullende algemene vragen hebben. Of ze worden binnengeroepen voor de chirurg die naar hun aandoening gaat kijken of hij inderdaad kan opereren, zoja…wat voor operatie en hoelang hij denkt dat de operatie zal gaan duren. Als iedereen aan de beurt geweest is op zo’n dag…heeft nog steeds niemand het dock verlaten. Dan komt het OK team de tent in en worden alle ‘JA’s’ ingepland voor operatie. Daarna roepen we nog één keer de patiënt in groepjes binnen en geven we hun de opnamedatum door.

Dat is dan een volle dag waar ze geduldig zonder te mopperen wachten op wat komen gaat. Tussendoor krijgen de patiënten wel wat eten en fruit en kunnen ze onbeperkt water drinken.

 

De dag erna is er vooral het e.e.a. aan administratie te doen: de database bijwerken en de volgende dag in de tent voorbereiden. Verder ben ik begonnen met statussen inscannen van iedereen die een ‘NEE’ te horen heeft gekregen het afgelopen jaar. Iedereen die trouwens een ‘NEE’ te horen krijgt word gezien door de geestelijke verzorgers van het ziekenhuis die praat en, indien patiënt akkoord gaat, ook bid met de patiënt. Als het werkelijk iets is in een vergevorderd stadium dat word het palliatieve team erbij betrokken.
Maar nu ik veel statussen doorneem zie ik alle redenen waarom er niet geopereerd kon worden. Veel voorkomend: zwanger, malaria, TBC, hoge bloeddruk die niet onder controle is te krijgen (soms doordat patiënt zelf niet medicatietrouw is). Maar ook wel dat de aandoening niet te verhelpen is met een operatie omdat het niet de aandoening is wat gedacht werd of omdat het te complex/gevaarlijk is.

Begin van deze week 2 drukke dagen van Max Fac (=aangezichtsaandoeningen) screening gehad. Veel kinderen/baby’s met hazenlip en/of open gehemelte en veel gezichtstumoren. Sommige baby’s zijn eerst onder behandeling bij de diëtiste geweest om aan te sterken voor operatie. We hadden ook kinderen die als baby geopereerd zijn aan hun hazenlip in 2009 toen het schip hier lag en nu terugkomen voor gehemelte operatie. Mooi om te zien dat we vervolg kunnen aanbieden en geven.

 

‘Mooie groene omgeving’

Afgelopen weekend heb ik de kans gekregen om het land uit te gaan en een bezoekje te brengen aan het buurland Togo. De Nederlandse fam. Blom die hier al een aantal jaren aan boord zitten met 3 kinderen waren uitgenodigd bij een Amerikaanse arts en haar gezin die werken in een lokaal missie ziekenhuis en ze vroegen mij ook mee. Gelukkig kon ik het met m’n werk regelen. Totaal duurde de rit 7uur met daarbij de tijd die we kwijt waren bij de grens om ons visum te regelen. Even naar dit hokje, dan daarheen, hier een formulier invullen en daar ook nog. Maar verder zonder problemen.

We kregen een rondleiding in het ziekenhuis, wat een armoede en wat is het daar behelpen zeg. Maar toch kunnen ze alle zorg aanbieden. Het ziekenhuis word voornamelijk gerund door Amerikaanse artsen met de rest lokale werknemers.

Het gebied waar hun wonen is mooi groen en daar hebben we van genoten tijdens een mooie hike door een bamboe en palmbomenbos naar een waterval waar we een verfrissende duik genomen hebben. Onderweg kwamen we allerlei ‘wilde’ dieren tegen: geitjes, schapen, varkens, kippen, hanen en wat insecten. Toen we ‘s middags weer bij het huis waren werden we verrast door een tropische regenbui wat voor gewenste temperatuurdaling zorgde. De terugweg was ook regenachtig met veel onweer. Eenmaal op het schip bleek dat aan boord ook het regenachtige weer merkbaar was. Het schip schommelde veel meer dan gewoonlijk. Maar de dag erna was het weer gewoon zonnig en warm en was er niets meer te merken van de regen. Het regenseizoen is al wel officieel begonnen. Maar dat begint gelukkig met af en toe een bui en dan vooral ’s avonds/’s nachts.

 

Als het goed is ben ik vanaf vrijdag weer op de afdeling te vinden. Alle vrouwen zijn inmiddels het ziekenhuis uit. En de laatste ‘dress ceremonie’ is geweest. Dit is een speciale viering voor de fistelvrouwen. Ze krijgen een nieuwe jurk en worden mooi opgemaakt. Daarmee word de start van hun nieuwe leven gevierd en krijgen ze de kans om hun verhaal te vertellen. En op z’n Afrikaans word er veel gezongen en gedanst. Helaas zijn de foto’s nog niet beschikbaar. Wel andere foto’s van 3 weken geleden zijn er dus die zal ik bijvoegen.

Ook aan boord leven we toe naar Pasen. En hebben we deze week stille week. Veel activiteiten worden een week overgeslagen en in plaats daarvan zijn er verschillende activiteiten gericht op Pasen. Komend weekend is een lang weekend. Zowel vrijdag als maandag worden ook als weekend dagen gerekend. Kantoortijd werknemers hebben vrij. Alleen de dienstwerkers moeten werken zo ook ik vrijdag, zaterdag en zondagavond. Maar daarna mag ik genieten van 3 vrije dagen. Al is werken ook genieten!

 

Bedankt voor alle berichtjes en sponsoring! Goede paasdagen!

Ik kwam er vandaag achter dat ik ook alweer over de helft van m’n tijd zit! Wat gaat dat snel!

En als je de mogelijkheid hebt om op vrijdagavond National Geografic te kijken om 21u. Nog 5 afleveringen te gaan!

 

19 Antwoorden

 1. Niet te vergelijken met Oostenrijk , maar ook wel mooi

 2. A.v.Cappellen

  Lieve Kleindochter.

  Een hartelijke groet aan onze enthousiaste en schrijvende kleindochter,
  we leven met je mee en wensen je veel werk-vreugde.
  Gods Zegen en we hopen tot ziens.
  O+O v. C. Putten.

 3. Wat een belevenissen weer An,mooi om te lezen en te zien!

  Hele fijne paasdagen en geniet van alles!

 4. Andrea Briaire

  Jij ook Fijne Paasdagen.. wat een fantastisch avontuur en wat fijn dat je dit mooie wek mag doen daar??

 5. Supergaaf weer An! Doe nog nog maar een rondje groetjes aan iedereen!xx

 6. Gerard de Groot

  Kun je dat aapje niet meenemen naar huis?
  Wij hebben hier ruimte genoeg.
  Goede paasdagen!

 7. lieve An
  Ik heb weer genoten van je mooie verhalen
  Wat leuk om je weer zo te volgen.
  Heel mooie tijd nog toegewenst.
  Fijne paasdagen.

  xbertha

 8. Hoi Anneke!
  Heerlijk om je enthousiaste verhalen te lezen. We zijn er dan écht even bij!
  Prachtig werk!

  Goede paasdagen!

 9. Sonja op den Brouw

  Super leuk om te lezen Ann! Zo te zien geniet je echt maar dat is logisch!
  Super leuk dat je ook zo’n trip heb mogen doen! Leuke foto’s.. succes met werken dit paasweekend. Ik moet ook;)
  Liefs xx

 10. Ha Ann, wat een verhalen weer! Fijn wat jullie voor die mensen kunnen betekenen! Het contrast blijft echt zo groot. Maar wel fijn dat er ook een mogelijkheid is voor een vervolgoperatie. Fijne Paasdagen, want dat lijkt me aan boort toch ook wel extra bijzonder!

  Liefs,
  Karen

 11. Fam G. van 't Veer

  Mooi Anneke, we genieten mee van je verhalen en foto’s.
  Wensen je Gezegende Paasdagen.

 12. Hey Anneke,
  Wat mooi om te zien op de foto’s dat je het zo naar je zin hebt. Je straalt meid! Prachtig!
  Mooi paasfeest gewenst. De Heer is waarlijk opgestaan.
  Geniet van je werk en van je vrije tijd natuurlijk.

 13. Rianne Booijink

  Mooi verhaal. Ik mis het af en toe enorm die tijd. Hele fijne pasen gewenst en geniet van de tijd die je nog hebt. Groetjes aan de blommetjes 🙂

  Liefs Rianne

 14. Mooi om te lezen en te zien wat je mee maakt, nog een goede gezegende tijd toe

 15. Henrike Mensink

  Ha Anneke, fijn om je verhalen te lezen. We wensen je gezegende paasdagen toe!

 16. Wat een leuke foto’s weer bij je super leuke verhaal ;-)! Thanks voor het delen van dit mooie werk wat je mag doen!

 17. Gaaf An! En super leuke blije foto’s! Fijne paasdagen xxxx

 18. Corry Bruinstroop

  Fijne paasdagen…geniet ervan.
  En zo te lezen doe je dat zeker.
  Leuke foto,s en blog weer….

 19. Mooi verhaal weer Ann! Wat een organisatie he, om alle patiënten in te plannen voor een uiteindelijke operatie. En super gaaf je trip!
  Prachtige foto’s joh..
  Geniet van je werk en de vrije tijd en alvast een fijne Pasen!

  Xxx

Laat een reactie achter