Update van de eerste weken

geplaatst in: Africa Mercy | 22

Hallo allemaal. Inmiddels ben ik alweer ruim 2 weken aan boord! Tijd om jullie weer op de hoogte te brengen van al mijn bezigheden!

Ziekenhuis
Ik heb meerder diensten gewerkt en word het langzaam drukker in het ziekenhuis. Vorige week hadden we 2 verschillende specialismen op mijn afdeling. De algemene chirurgie met voornamelijk mannen met liesbreuken en de oogchirurgie met kinder oogoperaties. Oogoperaties zelf worden het hele jaar door gedaan en voor volwassenen is dit een opname van een paar uur waarvoor ze geen ziekenhuisbed krijgen maar omdat kinderen onder algehele narcose gaan moeten ze een nachtje blijven en worden ze ook een dag eerder opgenomen. Na de operatie hebben ze nog het verband op hun ogen welke de volgende ochtend op de afdeling word verwijderd. Hoe mooi en bijzonder is het om hierbij aanwezig te zijn. Baby’s die erna over de afdeling kruipen en er was een meisje geopereerd welke met staar en doofheid geboren was. Hierdoor kon ze dus niet zien en ook niet praten. Toen haar verband was verwijderd was het eerste wat ze deed  met haar handen naar haar ogen gaan en verscheen er een grote glimlach op haar gezicht!
Vanaf volgende week word de ene helft van de A afdeling weer algemene chirurgie voor met name operaties i.v.m. vergrootte schildklier en de andere helft voor patiënten welke niet op hun eigen afdeling kunnen. Dit komt met name omdat de ligduur van de plastische en aangezichtsoperaties lang zijn. Leuk de verschillende specialismen.
Volgende keer hoop ik iets meer patiëntenverhalen en foto’s te kunnen delen.

Mercy Ministries
MercyShips heeft een programma om buiten het schip om scholen, weeshuizen e.d. te bezoeken. Hierbij is de opzet over het algemeen hetzelfde.  Als we binnenkomen stellen we ons voor, we zingen liedjes waarbij lekker meegedanst kan worden, er word een Bijbelverhaal verteld, we doen een knutselwerkje en na afloop worden er spelletjes gedaan. Ik ben mee geweest naar een Engelse school, naar een weeshuis welke gerund word door een dagwerker (vertaler) welke 6 jaar geleden aan boord was. Ze heeft dat weeshuis met 30-40 kinderen en op zaterdag kookt ze ook nog voor de buurtkinderen. Wij waren er op een zaterdag en hielpen o.a. mee om het eten uit te delen. Een grote teil met spagetti waar geen einde aan leek te komen en waar uiteindelijk zo’n 70 kinderen door gevoed zijn.

Vrije tijd
Deze besteed ik ook zo goed mogelijk en dan het liefst buiten boord. Zo ben ik een dag naar één van de eilanden geweest welke hier voor de kust liggen. Twee keer per dag kun je voor 50ct met een ferry vanuit de haven hiernaar toe. Vroeg in de ochtend of halverwege de middag. Ik ging samen met Gea een andere NLse verpleegkundige. We besloten de vroege te nemen en dan een flinke wandeling te gaan maken. De vroege vertrekt rond 7u, Afrikaanse tijden, dus dat kan eerder en later zijn. Gelukkig waren we optijd en vertrokken we al om 10 voor 7. Kwart over 7 waren we al op het eiland waardoor we de zonsopgang vanaf het eiland konden zien. We liepen tussen de schoolgaande kinderen, deelden veel high-fives uit en voor het eerst hoorde ik hier weer kinderen roepen: forti-forti (blanke-blanke). Mij is gezegd dat ze dit roepen vanuit respect dus laten we het daarbij houden en gewoon vriendelijk zwaaien. Totaal hebben we bijna 14 km gelopen. Rond lunchtijd hebben we lunch besteld bij een restaurantje aan het strand en zijn we de zee ingedoken. Schoon strand, rustig kabbelend water, iets verfrissende temperatuur. Na ongeveer een uur richting onze lunch gegaan en daarna weer teruggelopen naar de ferry. We hadden haast want ze hadden gezegd dat de ferry om 2uur terug zou gaan dus wij in aardig tempo doorgelopen bleek dat de ferry om 2uur uit de haven vertrok en pas rond half 3 er zou zijn. Dus hadden we voor niets gehaast. Maar we waren in ieder geval op tijd.

Verder loop ik graag even buiten in de stad of naar de markt. Er is hier niet heel veel veranderd in de stad. Enkele nieuwe winkels maar er zijn nog genoeg punten welke ik herken van 6 jaar terug. Afgelopen week naar een nieuw restaurant geweest waar ze heerlijk ijs verkopen en vanaf ons plekje verbaasden we ons over het Afrikaanse straatleven. Zodra er een taxi stopt stormen er zo’n 8 mensen op af en deze zitten binnen een paar minuten allemaal in de auto, meerdere pogingen om de deur te sluiten en de taxi vertrekt. En dit herhaalt zich achter elkaar.

Afgelopen zondag ben ik mee geweest naar een lokale kerkdienst. Stel je dit voor: zo’n 40 mensen, kleine ruimte, 32 graden, veel ventilatoren rondom, veel versterkers want stel je voor dat je het niet kunt horen. Wel mooi om de cultuur mee te maken.

 

Bij een hotel in de buurt mogen we als MercyShippers gratis zwemmen als we een consumptie nemen. Hier heb ik al dankbaar gebruik van gemaakt😊. Heen gelopen en terug achterop de motortaxi.
’s avonds is er altijd wel iets te doen. Genoeg mensen om een spelletje mee te spelen, we kijken met de NLers ‘wie is de mol’, zondagavond hebben we altijd even koffie/thee met NLers, morgen gaan we pannenkoeken bakken en eten met elkaar. Geen tijd om me hier te vervelen buiten het werk om.

Afgelopen week is mij gevraagd of ik weer chargenurse wil zijn. Dit ben ik in 2013 en 2014 ook geweest en ze komen er nu tekort. Dit houd in dat ik tijdens avonddiensten en weekenddiensten meer overkoepelende taken krijg. Volgende week maandag krijg ik hier weer een opfrisdag van en daarna kan ik ermee aan de slag.

 

Bedankt voor al jullie medeleven/berichtjes/donaties en tot de volgende keer! Groeten uit een warm en zonnig Guinea! Waar er geen ruiten gekrabd hoeven te worden, geen files staan vanwege sneeuwval of door ongelukken i.v.m. ijzel, waar we ons niet druk maken of het wel of geen nut heeft om de schaatsen te laten slijpen 😉

 

 

 

22 Antwoorden

 1. hallo Anneke
  Ik heb je verslag gelezen en leuke foto’s bekeken.

  groetjes bram de witte

 2. Jan robbertsen

  Prachtig weer om je mooie verhalen te mogen lezen . Forti forti vanuit respect nou ik ga het hier ook proberen richting de andere culturen. Ben benieuwd of het mij lukt .
  Veel plezier nog en ik kijk uit naar je volgende verhaal
  Groetjes Jan

 3. Ha lieve An!

  Wat een feestje om je verhalen weer te lezen! En wat ben je daar opnieuw op je plek! Echt fantastisch wat je nu al hebt kunnen doen en mee mogen maken!

  Als het kon zou ik je zo achterna vliegen om ook weer eventhese aan het werk te mogen gaan en die prachtige cultuur op te snuiven!

  Geniet! Natuurlijk is dat een overbodig advies, maar voor je het weet zijn de weken omgevlogen!

  Liefs

 4. Hoi Anneke

  Weer mooi om te lezen, hoe je inzet voor de mensen daar, dankbaar werk!
  Gods zegen!
  Petra

 5. Andrea Briaire

  Wat schrijf je toch leuk Anneke.isschien moet je die verhalen eens bundelen. Wat zullen ze weer blij zijn met jou als ervaren verpleegkundige.
  Veel succes en plezier. Kijk weer uit naar jouw volgende blog.
  Gr Andrea

 6. Mooi om te lezen Anneke! Een hele goede en gezegende tijd daar!
  Groetjes Geraldine

 7. Hey An!

  Wat sta je weer te stralen op alle foto’s! Heerlijk om je daar zo te zien tussen al die prachtige mensen, helemaal in je element.

  Weer veel nieuwe indrukken opgedaan….leuk om vanuit een koud Nederland mee te kunnen genieten. Succes met alles wat je daar mag betekenen.

  Hartelijke groet,
  Willem & Hanneke
  Avelyn, Diego en Camilo

 8. Ha Ann,

  Goed dat je je niet verveeld daar😜! Zeker met de kou hier is het daar echt een andere wereld. Leuk dat je die met ons kan delen.

 9. Mooie foto’s Anneke! Wat een heerlijke kinderkoppies! Prachtig!
  Je bent al weer helemaal ‘ingeburgerd’!
  En die teil met spagetti is wel heel indrukwekkend om te zien! 😁
  We kijken nu al uit naar je volgende verslag!

 10. Hee Ann
  Wat leuk en boeiend weer om je verslag te lezen. Prachtige foto’s illustreren je mooie verhaal. Geniet van deze prachtige tijd.
  Xbertha

 11. Hej An,
  Wat een leuke foto’s joh……echt genieten zo te zien!

  Veel succes met alles en tot je volgende verhaal!

  Groetjes Conny

 12. Antoinette Kok

  Heerlijk An, je geniet zo te zien en te lezen! Veel plezier XX

 13. Hoi Anneke

  Heerlijk om je verhaal te lezen
  Nog heel veel plezier, bij alles
  Wat je daar mag en kan doen

  Groetjes van
  Ome cor en tante nel

 14. Het klinkt alsof je weer ‘thuis’ bent! Heerlijk om je verhaal te lezen en de foto s te zien! Veel plezier nog de aankomende weken!

 15. Wat een heerlijke foto’s ann! Je bent echt weer thuis he:)
  Mooie dingen weer meegemaakt! Werkse en geniet van alles!

  Xx Caro

 16. Leuk je bericht en de stralende foto’s erbij. Je bent daar echt op je plek. Succes, Geniet en ik kijk uit naar je volgende bericht!!
  Groet Inez

 17. Hoi Anneke
  wat heerlijk om je verhaal te lezen! Je taak als zoco gaat dus gewoon daar ook door(extra taken)
  ik kijk al weer uit naar je volgende verhaal! wees voorzichtig en geniet!
  veel liefs Anja

 18. Hoi Anneke, je bent weer helemaal op je plaatsje hè?! Zó gaaf om je verhaal te lezen.
  Ik zie het idd zo voor me.
  Wil je Geertje van me groeten?
  Liefs van Petra

 19. Ah, helemaal leuk! Wou dat ik eens even om een hoekje kon kijken daar ! Geniet er van:)

  • Corrie zwijnenburg

   Je geniet er weer vol op. Heel veel sterkte bij al je werkzaamheden. Er is weer genoeg te doen. Fijn dat je resultaat mag zien.
   Hartelijke groet van Ome Aart en Tante Corrie

 20. Heel erg leuk om te lezen An! Je straalt op de foto’s! Geniet ervan! Groetjes, Laura

 21. Leuke foto’s Ann en leuk verhaal weer! Geniet ervan!!!

Laat een reactie achter