In de spiegel kijken

geplaatst in: Africa Mercy | 12

Spiegeltje, spiegeltje in de hand…
Deze zin kwam in me op afgelopen week op de afdeling toen Therese van 19 na haar operatie in haar spiegel keek. De lach die op haar gezicht verscheen een paar uur na de operatie is onvergetelijk. Tijdens de operatie is een deel van haar schildklier in haar hals verwijderd doordat deze extreem was gegroeid. Tijdens de gehele avonddienst bleef ze haar spiegel pakken, zelfs tijdens het eten, de glimlach is niet meer van haar gezicht te krijgen. Ze was niet de enige patiënt die deze week zo blij in de spiegel mocht kijken. Momenteel is er een chirurg aan boord welke gespecialiseerd is in het behandelen van de vergrote schildklieren, ook wel struma genoemd. Hier in Afrika komt dat veel voor en dan is de oorzaak een gebrek aan jodium in het voedsel. Jodium speelt een belangrijke rol bij de productie van de schildklierhormonen. Een belangrijk moment op de afdeling is dus ook voorlichting over voedsel. Hierin spelen onze dagwerkers/de vertalers een grote rol. Zonder hen gaat ons werk hier erg lastig omdat ik echt geen Susu, Fula, Malinke, Kissi of andere inheemse taal spreek en met mijn beperkte Franse woordenschat kom ik ook niet heel ver.

Struma patiënten tijdens de screening

Een kijkje bij de buren op de B afdeling laat ons een volle en drukke afdeling zien. Hier liggen de patiënten welke geopereerd i.v.m. plastische chirurgie. En nee, dan niet de cosmetische kant hiervan maar de functionele. Kinderen en volwassenen welke erg beperkt zijn door verbrandingen waarbij bijvoorbeeld de huid van hun arm aan hun lichaam zit vast gekleefd en wat d.m.v. huidtransplantatie verholpen word. Ook ligt er een man welke geen bovenlip meer had waarbij huid van zijn onderarm is getransplanteerd om hem zo goed mogelijk de functie van een lip terug te kunnen geven. Deze patiënten blijven redelijk lang liggen en mogelijk krijgen we deze week een aantal van deze patiënten bij ons op A.
We kijken ook even op de D afdeling. Hier worden voornamelijk operaties van het aangezicht gedaan. Cleft lip en palet, keel/neus/oor operaties en gezichtstumoren. Stuk voor stuk levens veranderende operaties.

Vrije tijd

Eiland

Vorige week heb ik op een vrije dag een fietstocht gemaakt op één van de eilanden. We fietsen door de mooie natuur, hoorden diverse vogels fluiten en genoten van de rust. We zijn de vuurtoren opgegaan om een mooi uitzicht over het eiland te hebben en we zijn gestopt bij een strandje. We konden er vanwege de sterke stroming en hoge golven niet zwemmen maar wel ff pootje baden. Totaal hebben we ruim 20 km gefietst. Na afloop stond er een heerlijke Afrikaanse maaltijd klaar (rijst met kip of vis) en was er een overvloed aan vers fruit: mango, grapefruit en papaya.
Afgelopen zaterdag naar het kleinste eiland geweest met een groepje. Dit was vooral om te relaxen, zwemmen, boekje lezen, spelletje spelen enz.

De eilanden zijn echt een verschil met de stad! De drukte van het verkeer, al het vuil op straat, het straatleven. Hoe snel raak je eraan gewend dat afval langs de kant van de weg word verbrand? Een paar meter verderop de was op de straat ligt te drogen en kinderen in de teil worden gewassen? Je ratten in het open riool ziet lopen?
Vorige week naar de craft markt geweest. Één van de plaatsen waar je echte handgemaakte souvenirs kunt kopen.  Bijna elk kraampje verkoopt hetzelfde en bij iedereen moet je eigenlijk wel naar binnen. Gelukkig zijn ze hier niet heel opdringerig dat je echt wat moet kopen. Dus bleef het vooral bij kijken, kijken en niet kopen.

Shiplife
We zijn als schip afhankelijk van Afrika wat betreft onze voorziening van water. Momenteel is het water wat we aangeleverd krijgen erg minimaal. In de hele stad lijkt het een probleem te zijn, het water wat we nu krijgen word met tankwagens aangeleverd maar ook de bevolking hier heeft water nodig. Dus het weekend gebruikten we papieren borden en bekers om het afwaswater te minimaliseren, mogen we echt maar 2 minuten douchen en 1x per week een was draaien. En heeft de kapitein gevraagd om na te denken bij elke druppel water die we gebruiken. Hopelijk blijft het hierbij en is het probleem snel opgelost!

Omdat de directeur en HR manager van MercyShips Holland aan boord waren organiseerden we een Nederlands diner: pannenkoeken! Met een aantal NLers gebakken en met elkaar opgegeten op dek 8.
Regelmatig eten we ’s avonds op de brug vanwaar we meestal een mooie zonsondergang kunnen zien.

zonsondergang

Vandaag ga ik voor 2,5 week verhuizen naar een andere cabin. Martine heeft voor een periode verlof en zit met Eline in een 2 persoonscabin. Nu vroeg ze of ik interesse had om voor die periode in haar cabin te slapen. Nou dat heb ik zeker!
De komende tijd heb ik redelijk veel avonddiensten, part of the job van chargenurse!

Bedankt weer voor alle lieve berichten tot de volgende keer!

Bij de foto’s plaats ik er nog een paar van de vorige patiëntencategorie.

 

 

 

 

12 Antwoorden

 1. Mooi verhaal ann! Prachtig van Therese!
  En mooie uitstapjes gemaakt, gave zonsondergang!
  Xx

 2. Hoi An,

  Wat een bijzonder verhaal weer om te lezen joh!Heel mooi om die mensen te helpen en ze dan zó blij te zien…..dankbaar werk!

  En gelukkig ook vrije tijd om te genieten van de natuur,heerlijk hoor !
  Veel zegen op je werk en geniet ervan!

 3. hallo Anneke
  Ik heb weer genoten van je verslag en je leuke foto’s
  Prachtig dat je dit werk doet.
  Mooi dat werk en vrije tijd dan samen gaat
  Groetjes van uit Westkapelle
  Bram de Witte

 4. Ha lieve An!

  Lekker bezig daar 😀 :D. Wat een fantastische plaatjes stuur je mee. Heerlijk om te zien en je verhalen te lezen. Groeten aan de Dutchies daar! Geniet van het prachtige werk en de tijd daaromheen!

  xx

 5. Hoi Anneke
  wat krijgen we weer een mooi verhaal voorgeschoteld! hartelijk dank voor het kijken in jouw wereld daar!
  we kunnen zien en lezen dat je gelukkig bent en dat is het voornaamste. we wachten op je volgende blog!
  veel liefs Anja

 6. Ha Anneke,

  Bedankt voor je verhaal weer! Daar begin ik mijn dag mee.
  Wauw die zonsondergang!!! Prachtig! Van zo’n foto word ik wel een klein beetje jaloers hoor.
  Geniet van de mooie tijd meid…en dat doe je…dat straalt van je af zie ik op de foto’s.

  groetjes, Marijke

 7. Andrea Briaire

  Weer een ontzettend leuk verhaal om te lezen. En wat verrichten jullie toch goed werk daar. Zo dankbaar.
  Veel succes en plezier nog en ik kijk weer uit naar de volgende verhalen.

  Lieve groet
  Andrea

 8. Ha Ann!

  Bizar dat je schildklier zo op kan zwellen door jodium tekort! Indrukwekkend om nu weer de verhalen van de patiënten te lezen. Hopelijk kunnen jullie nog veel voor ze betekenen. En inderdaad voorlichting is dan extra belangrijk.

  Leuk dat je tussendoor ook gewoon lekker kan genieten! Hopelijk krijgen jullie daar niet opnieuw water tekort. Want in 2 minuten douchen lijkt me sowieso een uitdaging.

  Vrijdag boodschappen gedaan met jou auto. Kwam goed uit want er lag weer een beetje sneeuw. Sem vond het geweldig! Hij heeft de hele tijd auto AnnekE gezegd. Hij zegt nu dus je hele naam!

 9. Hoi Ann!!!

  Weer vol belangstelling je verhaal gelezen. En met de mooie foto’s is het net of we even in jouw wereldje zijn! Zo leuk! Al die kleuren, mensen, echt gaaf!
  Maar wat een struma patienten zeg! Idd goed dat er ook voorlichting gegeven wordt! En ehhh… het zijn geloof ik alleen vrouwen die daar last van hebben!
  Veel zegen op jullie werk hoor!

 10. He Anneke,

  Leuk om je blog te lezen, herkenbaar! Leuke foto’s. En veel werkplezier als charge nurse.

 11. Lieve Anneke
  Wat een leuk verhaal weer en wat een mooie foto”s . Geniet nog maar even van de mooie zonsondergangen want die hebben wij hier al geen weken meer gezien. Maar die 20 km fietsen is toch niet zo heel bijzonder (al is de natuur daar wel prachtig) want dat fiets ik bijna dagelijks wat betreft woon werk verkeer. Heel veel plezier toegewenst nog met het mooie werk wat je daar doet in de komende weken.
  Groetjes Jan 💚💛

 12. Joris (misprikken...)

  Fijn te lezen dat je zo geniet en op je plek bent. Ik volg je wel maar reageer zelf liever niet. Alleen nu dan… groet..

Laat een reactie achter